Hej!

Jag heter Gun Friederici Svantesson och är bosatt vid den vackra västkusten på Tjörn, där jag också har min ateljé ”Konstnärslyan”. Min stora passion är konst och musik, men också att få inspirera till glädje och kreativitet.

Live painting Gun Friederici Svantesson

Min konstnärsbana började redan i femårsåldern, för jag har aldrig slutat att skapa. Konst, musik och poesi har alltid varit en del av mitt liv. När jag var 16 år gammal gjorde jag ett studiebesök på Valand och bestämde mig då för att ägna mitt liv åt konsten. Men mina föräldrar tyckte, som många andra föräldrar på den tiden, att man skulle utbilda sig till något ”riktigt” yrke. Så det blev ingen konstskola, då. Det var ju tur att jag inte visste att det skulle dröja nästan 30 år innan jag kunde uppfylla mitt livs dröm, att få studera konst på heltid. Det har varit en lång och händelserik resa, i med och motgång, men med min konstnärssjäl som drivkraft har jag fortsatt att skapa och experimentera genom åren. Jag ägnade mig bl.a. åt landart långt innan jag visste att det begreppet fanns. I mitt skapande använder jag mig av olika medium och tekniker, som i skaparprocessen smälter samman i ett gränsland mellan dröm och verklighet.

Jag fascineras av ljuset, färgerna och alla skiftningar i naturen. Jag dras till naturens formspråk, växternas fantastiskt utformade mönster, bergens formationer och vattnets aldrig sinande liv och flöde. Jag utforskar och söker ständigt nya perspektiv och försöker hitta nya underverk i livets mirakel. Naturen, kärleken och människoöden är en outtömlig inspirationskälla med all sin mångfald och jag slutar aldrig att förundras över hur väl allt är anpassat, så in i minsta detalj! Jag älskar ansikten och vad de kan berätta och fascineras också av människokroppen och dess proportioner, samt hjärnans fenomenala funktioner.

Min största inspirationskälla är musik. Sedan 80-talet har jag ägnat mig åt spontant måleri till musik, och söker en samverkan mellan färgklanger, rytm och form. Målningen växer fram utifrån min känslomässiga tolkning av musiken, och omedvetet uppstår bilduttryck som visar en naturlig följd av musikens olika stämningslägen. Resultatet blir mångskiftande bilder, oftast präglade av mystik, där gränsen mellan fantasi och verklighet upplöses.

Fotografering har alltid varit ett stort intresse i mitt liv och jag använder ofta mina fotografier som utgångsläge till mina övriga konstformer. Jag tycker om att manipulera och experimentera med foton i datorn för hitta nya uttryck och infallsvinklar i bilden.

Färg är en stor passion. Färgers egenskaper och vad som händer med färgers förhållande gentemot varandra. Färg som inte går att ta på, som måste förnimmas. En cerebral subjektiv upplevelse. Jag frågade min kollega vad hon skulle göra om hon vaknade en morgon och tittade ut genom fönstret och såg att himlen var grön och träden var blåa? Hon svarade att då skulle hon gå och lägga sig igen! Vi färgsätter våra känslor och vi färgsätter våra ord. Man måste väl medge att man hellre vill att grannen skall bli grön av avund, än att behöva erkänna att man faktiskt är familjens svarta får. Sina vänner kallar man för blådårar när man hör att de tror att gräset är grönare på andra sidan, under tiden som man själv svävar i det blå och drömmer drömmar i rosenrött. Hur det än är så föredrar vi vissa färger framför andra och är det inte så att vi redan styrs från vaggan? Pojkar i ljusblått och flickor i rosa. Det är väl bara att konstatera att färger påverkar människan i mycket högre grad än vad man tror, omedvetet eller medvetet gör vi våra färgval. "Vi tänker blått, röstar rött, äter grönt och jobbar svart".

Främst av allt, måste jag väl erkänna, vill jag finnas till som inspirerare.

Aristoteles citat: "Själen tänker aldrig utan en bild", är högaktuellt i dag. Vi möts ständigt av bilder i tidningar, böcker, TV, reklam, i konsten och inte minst på Internet, som ju har blivit den största kommunikationen mellan människor i dagens samhälle. I ett stressat IT-samhälle där många människor har lagt kreativiteten åt sidan, får man istället höra människors önskningar och drömmar om att kunna måla, sjunga, musicera m.m. Skapandet höjer livskvalitén och jag tycker det skall erbjudas alla människor möjligheter att få utveckla sin förmåga att skapa. Jag vill inspirera till att släppa loss skaparkraften, använda sin fantasi och uppfylla sina drömmar! Om en människa inte kan läsa, skriva, räkna eller tala, kan man fantastiskt nog, lära sig att måla!

"Vartenda barn är konstnär, problemet är att förbli konstnär när man blivit vuxen". Picasso

Jag vill medverka till att människor kan släppa prestationskrav, bli kreativa och utvecklas genom sitt skapande. Kreativitet finns som ett naturligt medfött behov inom alla människor, den är en konkret drivkraft. Att skapa är vårt ursprungliga sätt att uppleva. Kanske måste vi släppa fram barnet inom oss, som är utan förutfattade meningar, för att hitta tillbaka till vårt ursprung igen.

”Det vackraste vi kan uppleva, är det mystiska”. Einstein

Musik och konst förenar människor över alla gränser. När man tänker på hur fantastiskt, komplext och ändamålsenligt allt är anpassat i naturen, människan och allt levande, då är tanken självklar att det finns en skapare. För naturens och människors fantastiska förmågor har inte kunnat uppstå av en ren slump, tillfälligtvis så perfekt anpassade. Det finns en tideräkning under himlen och vi är satta här på jorden för att tjäna ett meningsfullt syfte. Är det inte livet självt och vårt medvetande som är livets största olösta mysterium? Att utveckla skaparkraften som Gud lagt ned i människan leder till harmoni och balans i livet och lockar fram det goda i oss.

Med min konst vill jag förmedla en känsla av mystik, bilder som "talar" och öppnar dörrar till kommunikation. Min förhoppning är att kunna väcka känslor, minnen och beröra.

Få människor att stanna upp och väcka tanken: Vad håller vi på med och vart är vi på väg?

 

 

Är du intresserad av att köpa min konst eller göra ett besök hos mig i "Konstnärslyan" är du välkommen att ta kontakt med mig för prisuppgift, information eller överenskommelse om en besökstid.

 

Hjärtligt Välkommen!


 

Gun Friederici Svantesson

 

www.gunfriedericisvantesson.se

tillbaka

 

Intervju om mitt konstnärsskap av Jenny Andersson

Stenungsundsposten - Nyheter

 ”Jag halkade in på ett bananskal”

 

TJÖRN: Redan som 16-åring fick Gun Friederici Svantesson upp ögonen för konsten. Inte anade hon då att det skulle dröja cirka 30 år innan hon skulle komma att studera konst på heltid. Idag är hon aktuell som inspiratör, kurshållare och utställare.

1b. Gun Friederici Svantesson  JA kopia

Gun Friederici Svantesson uppfyllde sitt livs dröm när hon 2003 kom in på Dômens konstskola. Idag är hon aktuell som kurshållare och medverkar vid arrangemang som ”Pianokonsert med livepainting” tillsammans med tonsättaren Kurt Wiklander. I Höviksnäs på Tjörn har Gun sin ateljé. Foto: Jenny Andersson

På träterrassen utanför lägenheten i Höviksnäs möter konstnären Gun Friederici Svantesson upp. Hon strålar ikapp med vårsolen, medan hon välkomnande öppnar upp dörren till sitt hem som också fungerar som ateljé. På ena väggen hänger en stor tavla föreställande Käthe Kollwitz, en av Guns största konstförebilder. – Min mamma är från forna DDR och Käthe Kollwitz kom därifrån. Käthe är en av mina stora kvinnliga förebilder i konsthistorien. ”Måste skapa” Det var när Gun Friederici Svantesson var fem år som intresset för skapande började. – Det har bara funnits hos mig, jag måste skapa. Det är ett behov och mitt sätt att kommunicera, förklarar hon medan hon visar runt i lägenheten.

Att skapa innebär inte bara att måla, utan också att skriva, fotografera, skulptera och att kombinera olika tekniker och medium. Ofta spontanmålar hon till musik. Förutom konsten har musiken funnits som en röd tråd genom livet. Under uppväxtåren introducerade Guns morfar henne för de stora klassiska mästarnas musik. Geometriska former När morfar dog överlämnade hennes mormor en skiva till Gun. En skiva som kom att betyda mycket för henne. – En dag när jag målade lyssnade jag på skivan och bara grät. Jag var helt uppe i sorgen. Men helt plötsligt kom tanken, hur ser den musiken ut? Genast dök geometriska former fram på målarduken. Geometriska former som även har dykt upp i andra sammanhang under senare perioder.

– Just kopplingen mellan musik och färg är intressant. Färger sätter igång en process i hjärnan. Färger går inte att ta på, utan måste upplevas. Det som människan är mest enig om är värmen eller kylan i färgen. Till exempel blått som associeras till luft, hav, vatten och himmel. Ville ägna livet åt konst Det var redan när Gun som 16-åring besökte Valand, som hon bestämde sig för att på ett eller annat sätt ägna sitt liv åt konsten. Inte hade hon då en aning om att det skulle dröja 30 år innan hon skulle komma in på en konstskola. – Mina föräldrar tyckte att jag skulle utbilda mig till något ”riktigt yrke”. Så småningom fick Gun jobb i en butik där hon arbetade med blommor och blombinderi, ett sätt att skapa på som hon tyckte mycket om.

Efter att ha bott i Partille flyttade hon till Svenshögen där hon gick med i Konst- och hantverksföreningen. Intresset för konst har alltid funnits runtomkring henne i släkt och familj. – Under uppväxten kände mina föräldrar en konstnär, min pappa var konstintresserad och min morfar var konstnär, han målade ofta med kol. En stor inspirationskälla har varit Arne Larzon som hjälpte Gun att utveckla grunderna i målarkonsten. Efter att ha gått ett flertal kurser hamnade hon så småningom på Bildverkstaden i Ödsmål. Då beslutade hon sig för att gå den tvååriga grund­utbildningen där. Parallellt med utbildningen jobbade hon heltid. Det blev en hektisk period i livet, men väl värt det. Under tiden på Bildverkstaden växte tanken fram att skapa ett konstverk på temat ”banan”. Tack vare bananverket kom hon in på Dômen konstskola 2003. – Jag brukar säga att jag halkade in på ett bananskal, skrattar Gun och tillägger: – När jag kom in på Dômen konstskola, uppfyllde jag mitt livs dröm. Många i Guns närhet reagerade på hennes val och menade att det var en vågad satsning.

Gun fortsatte dock att studera två år på ”Grafiken” och ett år på ”Skulptur”. Lustgården I samband med sitt verk ”Lustgården” som blev antaget på Bohussalongen 2006 fortsatte banantemat. ”Lustgården” är ett collageverk inspirerat av Carl von Linné som hävdade att kunskapens frukt i Edens Lustgård inte var ett äpple utan en banan. Banantemat återkom inom konstprojektet ”Frisläppt” 2007 där Gun delade ut KRAV-bananer. Folk fick sedan skriva hälsningar på bananerna för att ge bort dem till vänner och familj. – Så mycket kärlek har jag aldrig upplevt på en och samma gång. Det kom fram så mycket budskap, menar Gun som är stolt över sin insats i Frisläppt-projektet.

Alla kan måla

Kärlek, natur och människoöden är alla inspirationskällor i Guns konstnärliga skapande. Hon experimenterar gärna med olika material. Under en längre period har hon bland annat arbetat med etsningar och imageon där ett av de senaste konstverken inspireras av egyptisk kultur och japansk vikning. Efter att ha medverkat vid ett antal utställningar är hon nu aktuell med kurser tillsammans med organisten, pianisten och tonsättaren Kurt Wiklander. Båda två framträder också i ”Pianokonsert med livepainting” där Kurt spelar och Gun spontanmålar. Även i kurserna används musik och måleri i kombination. Syftet med kurserna är att inspirera andra människor att upptäcka glädjen i att skapa och att arbeta med att bli av med alla prestationskrav. – Alla kan måla! Att skapa bilder är en befriande resurs som vi människor har men som vi tyvärr inte alltid använder. När man målar vet man inte alltid vad de ska bli. Låt bilderna komma och släpp loss fantasin, avslutar konstnär Gun Friederici Svantesson.

Jenny Andersson

jenny@orusttjorntidningen.se

stenungsundsposten mamma

Tavlan "Mamma" är gjord i imageon, en speciell teknik för att konvertera ett fotografi till papper 

genom ett antal steg i etsningsteknik.

Stenungsundsposten skulptur

Gun Friederici Svantesson arbetar gärna med olika material och skulpterar bland annat

människokroppar i miniatyr.

japansk vikning artist book grafik

"Passacaglia" ett konstverk i flera olika tekniker, bestående av poesi blandat med bilder inspirerade av egyptisk kultur och sammanställt i japansk pappersvikningsteknik.

 

tillbaka

Vernissagedagen i Bergrummet på Skeppsholmen, vårsalong 2014 Stockholms konstsalong.

vernissagedagen

Utställningen bestod av sju torrpasteller ur bildsviten "Stenfolket". 

 

CV

Utbildning:

90-talet: Akvarellkurser för Ingeborg Petersén.

98-00: Bildverkstaden Ödsmål: Kurser med experimentellt bildskapande, kroki och modellmåleri.

Jan .2001- dec. 2002: Konstnärlig grundutbildning. Teckning, målning, skulptur, grafik och konsthistoria. Huvudlärare: Annette Rosati, Pieter Hybinette.

2003-2006: Dômen Konstskola Göteborg: 2 år Grafik, huvudlärare Jon Forsman. 1 år Skulptur, huvudlärare Jill Lindström.

Stipendium -06 Mannheimers fond.

2008: Utbildning i kultur och skapande för funktionshindrade.

2013: Bildterapi och akvarellkurs, Billströmska folkhögskolan, Tjörn.

2014: Akvarellkurs, monotypi. Lärare Ingeborg Petersén.

2019: Kurs i måleri, blandade tekniker. Lärare Annette Rosati.

 

Utställningar m.m.

80-talet: Medverkat i årligt återkommande utställningar med den lokala konst och hantverksföreningen i Svenshögen, fram till-06 då jag flyttade från orten.

90-talet: Oljemålningar Ljungskile hembygdsförening, Ljungskile.

Beställningsarbete: väggmålning i Arbetsförmedlingens personalrum.

2002: Galleri Topaz, Stenungsund. Akvareller från Cornwall, England. Inköpt av Hoogia Konstförening.

2004: Säbylund Konstgård, Tjörn. Målningar och grafik.

2006: Jurybedömd, Bohussalongen Uddevalla museum. Verket ”Lustgården”. Inspirerad av Linnè låter jag Eva ge Adam en banan istället för ett äpple (i bibeln står det frukt). Verket uppmärksammades, dels p.g.a tekniken, ett fotocollage på ett grafisk blad, etsning, och för det roliga temat. De pratade om verket på radion, då sa de bl.a: ”det traditionella fikonlövet finns inte kvar (på Adam) och tittar man efter så är det faktiskt, ja, ett skal!

2006: Medverkat som jurymedlem i uttagningen av konst till UKM, Kulturhuset Fregatten.

Layout till affisch för nyårsrevy, Orust teaterförening.

2007: Grafikutställning "Movements", Galleriet Kållekärr. Viskositetstryck.

Medverkat i konstprojektet Frisläppt. Tjörn, Orust. Stenungsund.

Visning av verket ”Lustgården” dikt och texter, på Internationella Kvinnodagen, Kulturhuset Fregatten, Stenungsund.

Två dikter och bilder i FAOS bok ”Survivor” i samarbete med Rosa bandet. Gemensam utställning på galleri Cosmopolitan, Göteborg.

Föredrag ”Konstens gränslösa möjligheter” om skapande med funktionshindrade, kulturhuset Fregatten, Stenungsund.

2009: Jurybdömd akvarellsalong, Väsby konsthall.

Jurybedömd Bohussalongen Uddevalla museum.

Internationell Gardenexhibition, grupputställning, Holxen, Tyskland.

2011: Öppet hus, utställning i min ateljé "Konstnärslyan".

Affisch Orust teaterförening.

2012: Jurybedömd Bohussalongen Uddevalla museum.

2013: Konstkonsert med Live painting, mars och november, kulturhuset Fregatten, Stenungsund.

Bildkommunikationsprojekt utifrån en tavla från Live painting, utställd på Billströmska folkhögskolan, Tjörn.

”Livets Mysteri” foajéutställning med spontant målade bilder till musik. Kulturhuset Fregatten, Stenungsund.

Jurybedömd Bohussalongen, Udevalla museum.

2014: Pianokonsert med Live painting. Partille Kulturum.

Öppet hus, utställning i "Konstnärslyan".

Veckans konstnär på Konstkvarteret, ett av Nordens största internetgallerier.

2015: 7/3 - 15/3 Jurybedömd vårsalong, Stockholms konstsalong, Bergrummet Skeppsholmen.

25/7-31/7 "Tre karaktärer" utställning tillsammans med Else-Marie Christiansson och Regina Seibicke, på Torget, Skärhamn.

2016: "Mellan dröm och verklighet" samlingsutställning. Utställningshallen, Partille Kulturum, 19-20 mars, 2-3 april.

Jurybedömd akvarellsalong Tjörn, 2/7 - 7/8.

2017: Jurybedömd Bohussalongen Uddevalla museum.

2019: Konsthallen Kajutan, Henån, Orust, 12/1-7/2.  Inköpt av Orust konstförening.

 

Inte att förglömma är väl utställningarna på konstskolan, år 03-06, öppet hus, medverkan på kulturnatta i Göteborg och de stora elevutställningarna, avslutningen på varje skolår.