Mina grafikbilder består främst av viskositetstryck, monotypier (unika tryck). Med kontrastfärger och så förenklade former som möjligt försöker jag uppnå färgrika och dynamiska bilder. De flesta av viskositetstrycken är abstrakta men även med inslag av det figurativa. För att skapa ett viskositetstryck använder jag oftast chabloner, jag målar eller ristar också direkt i färgen som jag valsat på plåten. Genom att tillföra olika oljemängd i färgerna kan man valsa dessa på varandra utan att de blandas. Ibland använder jag mig av "spökbilden" som uppstår på valsen, vilket ger spännande  effekter.

En annan teknik som jag gärna använder är Imageon*, Ex. är ett foto av min mamma från 50-talet, Hemligt möte och min Artists' book, där jag även etsat och experimenterat med färger.

Fotopolymer (Imageon) är en fotobaserad tryckteknik, intaglio (djuptryck). Man laminerar en ljuskänslig film på kopparplåten och belyser bilden med UV-ljus. Plåten framkallas och etsas med sodalösning. Nästa steg är att färga in kopparplåten med tryckfärg och där man vill ha en ljusare eller vit yta torkas färgen av (färgen pressas ned i etsade partier på plåten). Kopparplåten läggs sedan på ett fuktigt papper som rullas igenom tryckpressen.

Mamma

Mamma

 

Hemligt möte

Hemligt möte 

 

 

Krokidans

Krokidans

 

 

"Passacaglia I" och "Passacaglia II", är en blandteknik av viskositetstryck och Imageon. Dessa bilder ingår i mitt egyptiska tema: "Forntid i nutid". Hemliga hieroglyfer från ca. 2000 f. Kr. förenade med handskrivna noter i nutid.

 

Passacaglia I

Passacaglia I

 

 

Passacaglia II

Passacaglia II

 

 

 

Korsfäst

Etsning

tillbaka

 

På min samlingsutställning ”Mellan dröm och verklighet” mars 2016, i Partille Kulturum hade jag premiärvisning av min handgjorda Artists' book ”Passacaglia”, i japansk vikning.

Boken består av 16 sidor bilder och text, med grafiska tryck: Imageon/etsning*, tryckta i koppartryckspress. Texten är min dikt med samma namn, uppdelad och tryckt överst på varje sida.

Temat är egyptisk forntidskonst.

Det var ett av de mest tålamodskrävande arbete jag har gjort. På papperet, Hahnemühle koppartryckspapper, fick det plats fyra kopparplåtar, det gällde att få till fyra bra tryck på ett och samma papper (det behövdes fyra papper till boken). Oftast blev två tryck mindre bra, så då var det bara att börja om från början igen.

Det blev många omtryck innan jag äntligen kunde säga: ”Nu är boken färdig”!

Artistbok s Passacaglia

Artists' book "Passacaglia" LxHxB: 297x31x31.

Gun Friederici Svantesson

* Fotopolymer (Imageon) är en fotobaserad tryckteknik, intaglio (djuptryck). Man laminerar en ljuskänslig film på kopparplåten och belyser bilden med UV-ljus. Plåten framkallas och etsas med sodalösning. Nästa steg är att färga in kopparplåten med tryckfärg och där man vill ha en ljusare eller vit yta torkas färgen av (färgen pressas ned i etsade partier på plåten). Kopparplåten läggs sedan på ett fuktigt papper som rullas igenom tryckpressen.

 

Ett stort tack till Jonna Andersson som skrev en fin artikel om utställningen "Mellan dröm och verklighet" i Partille tidning 31 mars 2016!

bceab01c73a7546f6e1bea3e0145cf03-pv_web-643x400

Passacaglia – en musikalisk skulptur. Med utgångspunkt i Kurt Wiklanders handskrivna noter till hans "Passacaglia" har Guns skapat detta otroliga verk. Bild: JONNA ANDERSSON Partille tidning.

Röd triangel
Movements
På vandring
I det fördolda
På väg
Explosion, beskuren
Rosa profil
Skuggmodeller
Utan titel
Dimma
Beskyddad
Rådjur
Samtal i grönt
Samtal
Svävande
Skyddsängel
Skyddsängel tro hopp och kärlek
Hemligt kärleksmöte, etsning
Hemligt möte
Mamma
For ever
Krokidans
Korsfäst
Never forget!
Katter
Calando