Bloggkalender

«mars 2019»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Att vara konstnär

Att vara konstnär är ingen karriär, det är ett liv.

Ett liv av självförverkligande, självinsikt och reflektion över människans och kreativitetens existens. Jag tror att alla människor är ”en nyfiken själ född till att skapa”, fast vi skapar på olika sätt, konsten har många uttrycksmöjligheter.

Att separera det konstnärliga arbetet från resten av livet är näst intill omöjligt att göra, på grund av den naturliga kopplingen att skapa vad man känner och upplever. Det är berättelser man är född till att berätta. Det handlar om livet och är mitt sätt att kommunicera med andra, ett uttrycksmedel som sätter igång tankar, förändrar och föder nya idéer. Oavsett vad jag skapar (allt är inte vackert), representerar det på olika sätt vad jag tror om mig själv, vad jag älskar, hatar, tror på, drömmer om och är rädd för.

Livet som konstnär är inte alltid lättsamt, förutsägbart eller organiserat, men det är definitivt inte tråkigt! Man är alltid på jakt efter något som kan omvandlas till något mystiskt, dramatiskt eller vackert mirakel. Det är en händelserik och spännande livsresa, eftersom man ständigt har en process på gång utan att veta slutdestinationen. Oftast, galen som jag är (ni som känner mig vet...) blir det inte bara ”allvarliga”, utan även många roliga och vilda åkturer. Min mentor, akvarellisten Ingeborg Petersen, gav mig det bästa omdömet jag någonsin fått: ”Det märks att du är en sann konstnär, för du skapar inte enbart för att sälja”.

Som konstnär kan man inte arbeta ”nine to five” och låsa dörren efter arbetsdagens slut. Det skulle innebära att låsa dörren till sitt hjärta, sinne och själ. Mitt arbete finns överallt i min existens och jag arbetar jämt även om det inte syns, vilket innebär att man inte kan separera konstnärligt arbetsliv och privatliv.

Att konstnärer är själviska och egoistiska är en vanlig uppfattning, men bara för att man går på en tankeväckande och djup resa betyder inte att man är självupptagen utan snarare självmedveten. En sann konstnär förkroppsligar en känsla av osjälvisk generositet i djupet av hjärtat och konstnärssjälen. Syftet med det konstnärliga arbetet är att ge.

Jag vill att min konst skall andas ut all den medkänsla och empati jag känner för andra.

Att det jag talar ”utan ord” skall röra andras liv, det gäller bara att ”lyssna”.

 
Gun Friederici Svantesson

 

Live painting Gun Friederici Svantesson 

Live painting

 

En av konstnärens uppgifter är att göra så mycket som möjligt av färg.

Love dream

"Love dream"

En av bilderna i en skaparprocess då jag målade spontant till Liszt "Liebestraum".

 

Skogskvinnan

 

 tillbaka


1 kommentarer

Namn: http://www.edit-it.org
Hemsida: http://edit-it.org/
Tidpunkt: 2018-04-13 14:27
Thanks for the post! I like this art, but I would like to have some explanations on what is what... The introduced projects are really nice!

 
 
 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S