Välkommen till GFS Konst Art galleri!

Lejonporten

Akryl 90x120 cm


Akvarell

Akryl

Olja  

Torrpastell

Teckning  

Grafik  

Konstfoto   

 Lustgården  

Landart  

Forntid i nutid

 

 

I begynnelsen var ordet

Akryl

 

Att vara konstnär är ingen karriär, det är ett liv.

Ett liv av självförverkligande, självinsikt och reflektion över människans och kreativitetens existens. Jag tror att alla människor är ”en nyfiken själ född till att skapa”, fast vi skapar på olika sätt, konsten har många uttrycksmöjligheter.

Att separera det konstnärliga arbetet från resten av livet är näst intill omöjligt att göra, på grund av den naturliga kopplingen att skapa vad man känner och upplever. Det är berättelser man är född till att berätta. Det handlar om livet och är mitt sätt att kommunicera med andra, ett uttrycksmedel som sätter igång tankar, förändrar och föder nya idéer. Oavsett vad jag skapar (allt är inte vackert), representerar det på olika sätt vad jag tror om mig själv, vad jag älskar, hatar, tror på, drömmer om och är rädd för.

Livet som konstnär är inte alltid lättsamt, förutsägbart eller organiserat, men det är definitivt inte tråkigt! Man är alltid på jakt efter något som kan omvandlas till något mystiskt, dramatiskt eller vackert mirakel. Det är en händelserik och spännande livsresa, eftersom man ständigt har en process på gång utan att veta slutdestinationen. Oftast, galen som jag är (ni som känner mig vet...) blir det inte bara ”allvarliga”, utan även många roliga och vilda åkturer. Min mentor, akvarellisten Ingeborg Petersen, gav mig det bästa omdömet jag någonsin fått: ”Det märks att du är en sann konstnär, för du skapar inte enbart för att sälja”.

Som konstnär kan man inte arbeta ”nine to five” och låsa dörren efter arbetsdagens slut. Det skulle innebära att låsa dörren till sitt hjärta, sinne och själ. Mitt arbete finns överallt i min existens och jag arbetar jämt även om det inte syns, vilket innebär att man inte kan separera konstnärligt arbetsliv och privatliv.

Att konstnärer är själviska och egoistiska är en vanlig uppfattning, men bara för att man går på en tankeväckande och djup resa betyder inte att man är självupptagen utan snarare självmedveten. En sann konstnär förkroppsligar en känsla av osjälvisk generositet i djupet av hjärtat och konstnärssjälen. Syftet med det konstnärliga arbetet är att ge.

Jag vill att min konst skall andas ut all den medkänsla och empati jag känner för andra.

Att det jag talar ”utan ord” skall röra andras liv, det gäller bara att ”lyssna”.

 
Gun Friederici Svantesson

 

Live painting Gun Friederici Svantesson 

 

En av konstnärens uppgifter är att göra så mycket som möjligt av färg.

Sjöjungfru

Akryl

 

                                               tillbaka

De. Konstfoto av en småskalig skulptur i vitlera.

 

xsHängande skulptur iskall kyla

Hängande skulptur med tema känslor.

Från elevutställning på Nya Dômen konstskola, Göteborg.

 

 

 

 

 

 

tillbaka

 

MUSIK I KONSTEN

Cellofantasia

Cellofantasia, torrpastell

 

Celloiros

Cello i ros, konstfoto.

 

10rosforntid i noter

Passacaglia, konstfoto/grafik.

 

Music in art

 Malmsjö piano.

 

 

Färgad dans

 "Färgad dans"

 

 

 

Orkidé

Orkide&Noter. Bildcollage.

 

music in the air

"Music in the air" akvarell.

KONSTFOTO

naturliga motsatser I konstfoto

"Vågen"

Naturliga motsatser. Konstfoto.

När löven har fallit.

"När löven har fallit."

 För att vara öppen för kreativitet, måste man ha kapacitet för en konstruktiv användning av ensamhet.

Man måste övervinna rädslan för att vara ensam.

 In order to be open to creativity, one must have the capacity for consrtuctive use of solitude.

One must overcome the fear of being alone. Rollo May

 

Bildkommunikation

Att kommunicera utifrån en bild är intressant och ofta blir det spännande berättelser. Bilder ger utrymme för individuella tolkningar oftast utifrån egna erfarenheter eller den situation man befinner sig i för tillfället. Man lär sig att förstå sig själv och andra bättre när man delar med sig av sina egna upplevelser, ger varandra nya perspektiv och infallsvinklar. Att sätta ord på något som vi egentligen inte vet vad det är, är att använda sig av den livsviktiga fantasin. Därmed blir utgångsläget något annat an det vi är vanda vid.

Improvisation

"Improvisation"

Live painting är att måla på offentlig plats inför publik. Målningen ”Improvisation” är en ”Live painting” skapad spontant till pianoimprovisationer. Den ställdes ut på Billströmska folkhögskolan i ett bildkommunikationsprojekt där eleverna fick skriva ord på vad de såg i bilden. Jag gjorde en sammanställning utifrån deras ord och upplevelser av vad de såg i bilden och det ledde till dessa två berättelser:

Berättelse 1:

Hoppar på spårvagnen med andan i halsen - ”Dörrarna stängs”! Jag hann, som vanligt i sista sekunden. Sätter mig ned bland en massa ansikten och tittar ut genom fönstret. Färgglada människor rör sig likt tecknade filmer på vägen som slingrar sig genom landskapet. De ser inte mitt ledsna ansikte, där tårarna rinner nedför kinderna. Inne i spårvagnen är det dämpade färger, dova och lugna. Jag gillar färgerna, de får mig att tänka på Picasso ”ansikte vispar blå”, så läckert! Vad jag har längtat efter denna spännande resa, en resa mot okänt mål. Mina vänner varnade mig för att resa med ”skräckens spårvagn” som den kallas för. Det finns ingen returbiljett, men jag måste resa, innan det är för sent.

Resan ger tid för reflektion. I fönstret speglar sig tre ansikten som bildar en geometrisk form. En triangel, treenighet eller en pyramid. Bredvid mig sitter en kvinna som ser ut som en egyptisk prinsessa. Hon har en väska i sitt knä, sydd som en orangefärgad regnbåge, och det sticker ut något ur den som liknar en kaktus. -Är du också på väg till palatset? frågar hon mig. -Va, vilket palats? svarar jag. -Ja, där det pågår en bal, säger hon då. Jag känner mig torr i munnen och tar fram min flaska med vatten och dricker. - Vill du ha? frågar jag ”prinsessan”? - Jag dricker aldrig vatten ur flaska, men tack i alla fall, får jag till svar. Jag är trött, lutar mig tillbaka och somnar.

Nästa: Drömscenario, säger den ekande rösten i högtalaren och får mig att vakna med ett ryck. Spårvagnen börjar sakta in och stannar. Vad tyst det blev. Här är fullt av sorgsna själar, lidande och tysthet. Fångar i det tysta. Plötsligt känner jag mig som en inföding i en jättesal, jag vill gå av! Dörrarna öppnas och jag kliver ensam ut på perrongen, trots att alla andra sitter kvar. Var är jag? Framför mig öppnas en dörr och jag kan inte låta bli att gå in. Därinne finns oräkneliga knappar på väggen, som leder till många våningar och olika rum. Jag befinner mig i en hiss, vad gör jag här? Dörren stängs och jag försöker öppna den, men förgäves. Ångesten kommer krypande, och känslan av att vara i ett fängelse gör sig påmind. Säger högt till mig själv: tappa inte fattningen, detta måste vara en mardröm! Det står något på knapparna, oj vad många: medvetandets nivåer, fängelset, trädgården, palatset – undrar om det är det palatset ”prinsessan” talade om? Himmel – låter bra, men hur tar man sig därifrån, jag är ju inte död.....än. Jag läser vidare: vägen till frälsning, sorg, ljus, hopp, drömmar, vemod, känslor, vatten – plötsligt blir jag törstig...längtan, kärlek, piano – piano, är det ett rum? Kärlek är väl bättre än piano? Plötsligt tänker jag på tonsättarens citat: "Musikens styrka är att den utan omvägar förmedlar direkta känslor”. Min längtan efter musik får mig att trycka på piano knappen. Hissen börjar röra på sig, är det uppåt eller nedåt? Tiden står stilla och luften tar slut, jag vill ut!  Ett dunkande ljud vibrerar i hissen och äntligen - dörren öppnas.

Jag rör mig genom historia och känslor i ett ljust rum, en stor jättesal. Ögonen ser in i himlens ljus och hjärtat svarar: öppna dig. Kärleken sitter vid pianot och spelar. De känsloladdade improvisationerna får mig att vakna upp ur mardrömmen. ”Dörrarna stängs” säger den ekande rösten i högtalaren. Jag tittar ut genom fönstret. Utanför svischar ett tåg förbi och vi närmar oss havet. I öppningen rör sig segelbåtar i dimman. Det är solnedgång.

Berättelse 2:

Ibland är livet fullt av hopplöshet. Här sitter jag förkyld och tittar ut genom fönstret och ser när tåget, som jag precis har missat, svischar förbi. Utan mig – sopa gay! Snyft, tårarna flödar och näsan rinner, jag får ångest! Nu blir det ingen bal i palatset, inte för min del i alla fall! Fast, vad gör väl det egentligen? De där melankoliska människorna dansar väl ändå bara omkring i sina ”medvetandets rörelser” och är säkert påtända allihop! ”Vägen till frälsning” kallar dom det, och har en god och en ond figur på varje axel! Nää....då är det väl bättre att sitta här som på en kaktus och lida i tysthet. Inte nog med det, nu regnar det också! Vemodet rullar in....... Landskapet förvandlas till geometriska former och trädgården hav, full med färgglada segelbåtar i dimman.

Allting börjar se luddigt ut - jag fattar ingenting! Jag ser in i ljuset uppe på himlen, det inger faktiskt en gnutta hopp - hoppsan, känslor! Hjärtat öppnar sig och längtar efter kärlek. Jag sätter mig vid pianot och spelar lugnt. Plötsligt, som i ett drömscenario, uppenbarar sig en stor orangefärgad regnbåge i solnedgången. Me gillar!

 

Detalj ur Improvisation

 Detalj ur Improvisation

 

Detalj ur Improvisation

 

Detalj ur Improvisation

 

 Allt är möjligt med fantasins kraft!

Gun Friederici Svantesson

 

WARRIOR

Warrior innehåller konstfoton med datamanipulerade bilder av orginalfoton och egna målningar. Fotot av ruiner togs i Berlin 1950, av min mamma. I det fotot har jag infogat en krigare som håller en liten flickas hand. Kämpa för fred och frihet!


Krigaren
Warrior
Warrior
Warrior
Krigarens ansikte
I stridens hetta
Kampen
Fallet
Räddning
Stad i lågor.
Krigaren håller en liten flickas hand i ruinerna.
Fight for freedom! Kämpa för frihet!
Kriget är över! Fred!

 

Afrikas pärla

"Afrikas pärla" Acryl.

Beställning till bröllopspresent.

 

 

Hannas ögon

Skriv ett inlägg

På klotterplanket har alla möjlighet att sätta upp information och meddelanden