Bloggkalender

«januari 2022»
tiontofr
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Konsert Trollhättans kyrka 1/8 2018 Kl. 20.00

Konsert med Kurt Wiklander, piano och Christer Brodén, gitarr.

Trollhättans kyrka 1/8 2018 Kl. 20.00

 

Nordisk Fantasi är med på onsdagens konsert.Martin Luther King

Idag är det femtio år sedan Martin Luther King mördades.

Hans dröm var att få ett slut på våldet i världen och han drömde också om jämställdhet mellan de vita och svarta.

Kampen mot rasismen lever vidare….

 

DZ8yI2KXkAEyjNR.jpg:large

"We need leaders not in love with money, but in love with justice.

Not in love with publicity, but in love with humanity."

Martin Luther King, Jr


Att vara konstnär

Att vara konstnär är ingen karriär, det är ett liv.

Ett liv av självförverkligande, självinsikt och reflektion över människans och kreativitetens existens. Jag tror att alla människor är ”en nyfiken själ född till att skapa”, fast vi skapar på olika sätt, konsten har många uttrycksmöjligheter.

Att separera det konstnärliga arbetet från resten av livet är näst intill omöjligt att göra, på grund av den naturliga kopplingen att skapa vad man känner och upplever. Det är berättelser man är född till att berätta. Det handlar om livet och är mitt sätt att kommunicera med andra, ett uttrycksmedel som sätter igång tankar, förändrar och föder nya idéer. Oavsett vad jag skapar (allt är inte vackert), representerar det på olika sätt vad jag tror om mig själv, vad jag älskar, hatar, tror på, drömmer om och är rädd för.

Livet som konstnär är inte alltid lättsamt, förutsägbart eller organiserat, men det är definitivt inte tråkigt! Man är alltid på jakt efter något som kan omvandlas till något mystiskt, dramatiskt eller vackert mirakel. Det är en händelserik och spännande livsresa, eftersom man ständigt har en process på gång utan att veta slutdestinationen. Oftast, galen som jag är (ni som känner mig vet...) blir det inte bara ”allvarliga”, utan även många roliga och vilda åkturer. Min mentor, akvarellisten Ingeborg Petersen, gav mig det bästa omdömet jag någonsin fått: ”Det märks att du är en sann konstnär, för du skapar inte enbart för att sälja”.

Som konstnär kan man inte arbeta ”nine to five” och låsa dörren efter arbetsdagens slut. Det skulle innebära att låsa dörren till sitt hjärta, sinne och själ. Mitt arbete finns överallt i min existens och jag arbetar jämt även om det inte syns, vilket innebär att man inte kan separera konstnärligt arbetsliv och privatliv.

Att konstnärer är själviska och egoistiska är en vanlig uppfattning, men bara för att man går på en tankeväckande och djup resa betyder inte att man är självupptagen utan snarare självmedveten. En sann konstnär förkroppsligar en känsla av osjälvisk generositet i djupet av hjärtat och konstnärssjälen. Syftet med det konstnärliga arbetet är att ge.

Jag vill att min konst skall andas ut all den medkänsla och empati jag känner för andra.

Att det jag talar ”utan ord” skall röra andras liv, det gäller bara att ”lyssna”.

 
Gun Friederici Svantesson

 

Live painting Gun Friederici Svantesson 

Live painting

 

En av konstnärens uppgifter är att göra så mycket som möjligt av färg.

Love dream

"Love dream"

En av bilderna i en skaparprocess då jag målade spontant till Liszt "Liebestraum".

 

Skogskvinnan

 

 tillbaka


Kalle rockar loss på gitarren

 

Karl Svantesson rockar loss på gitarren...

Fantastiskt bra!

 

 


Bohussalong 2017

index

Så glad över att en av mina oljemålningar blev antagen på Bohussalongen 2017!

Varmt Välkomna till vernissage lördag den 9 dec kl 13.00!

http://www.bohuslansmuseum.se/event/vernissage-bohussalong-2017/

Efter invigningen av Bohussalong 2017 – passa på att njuta av stämningsfull julmusik på piano med Kurt Wiklander kl. 13.30–14.00.

http://www.bohuslansmuseum.se/event/julmusik-kurt-wiklander-piano/

Bohusläns museum, Museigatan 1, Uddevalla. www.bohuslansmuseum.se

Bohussalongen pågår till den 25 jan 2018.

 


Musik

Musik är den starkaste formen av magi. Musik är hur känslor låter. Musik är ett magiskt språk som förenar människor och kan förstås av alla oavsett vilket land eller kultur man kommer ifrån.

Livet är som en galen resa i sökandet efter kärlek och lycka. Jag är helt övertygad om att musik är den största hjälpen att hitta vägen dit...

https://youtu.be/Us-TVg40ExM

Stand By Me | Playing For Change | Song Around The World

Stanna upp en stund och fyll din själ med musik!Brev från en skyttegrav

Nära, mycket närmare än du tror, har jag sett på jorden.

Jag såg guldfrön fastspända i ränderna av bombplanens skugga, jord som uppfylldes av rytande maskiner ständigt genomsyrad av blod. Buggade radiosändare kastade ut vågor fulla av lögner och hat.

Den bullriga rösten i mikrofonen ekar fortfarande i mina öron, ett skrikande upprop till tolvtusen män som skulle ut i krig för att försvara sitt land.

Dimmorna dränker oss alla i den kalla blinda natten och dagen är grå, vem är ett barn och vem är en fru? Vi dödar och sårar, vi är sjuka, fulla av löss och stanken av lik fyller luften.

Snön stämplas av hagel i stormen, frysande marscherar vi i svarta skogar som tjuter av hån och vind. Granatexplosioner avlöser varandra, vapenbröder dör en efter en...

Tillsammans sover vi i leriga skyttegravar, vi känner lidande och törst och delar vår sista måltid med hjälten som nu är död. Tillsammans till sista andetaget.

Full av hunger och full av bröd är denna jord, full av liv och full av död är denna jord. Av armod och av rikedom gränslöst välsignad och förbannad är denna jord, flammande av skönhet och ljus är vår jord och dess framtid är magnifik och stor, men inga fåglar sjunger i död skog...

När vi förenas lyser den största elden genom natten, ljus som en stjärna.....den bloddränkta fanan.

Gud hjälpe oss och vår jord!

Okänd soldat

av Gun Friederici Svantesson

 

caelum ardere burning sky

Brothers in Arms 

 


Joyvoice

 


Jurassic expo

En spännande upplevelse på Ölandssemestern 

var att kliva in i urtiden och göra ett besök i dionsauriernas värld...

 


Listen


Karaoke

Lyssna på Hanna Abrahamsson (min dotter) när hon sjunger karaoke, helt underbart!

 

Aladdin - A Whole New World (Disney ver) recorded by paulsamuel74 and Solisthanna on Sing! Karaoke. Sing your favorite songs with lyrics and duet with celebrities.


Mäktig orgelmusik

Kurt Wiklander (1950) spelar Max Greger (1873-1916): Introduction, Passacaglia and Fugue in E minor, Op 127. Liveinspelning från studentkonserten i Christine kyrka, Göteborg, 1974.

”Musiken är en högre uppenbarelse än filosofin och religionen” Beethoven.

Kurt Wiklander bevisar att han bemästrar det största och mäktigaste av alla instrument, och det enda instrument, som för många, representerar kärleken till Gud.

Orgelvirtuosen Kurt Wiklander trollbinder sina åhörare med musikaliska upplevelser som långt ifrån går att beskriva med ord. Han får, liksom Adam Ileborgh (Renässansen) ”orgeln att breda ut sina klumpiga vingar – och stiga!”

Med mästerlig interpretation och teknik levandegör han kontrasterna och likt ett stämningsmåleri får han teman att glöda och rytmer att leva kärleksfullt sammanslingrade i harmoni.

Medryckande och mäktig orgelmusik som inspirerar- lyssna och njut!

Gun Friederici Svantesson, konstnär med passion för orgelmusik.

Kurt Wiklander


15 meter under havet

i Lanzarote ligger Museo Atlantico, ett undervattensmuseum med skulpturer som uppmärksammar globala frågor som klimatförändringar, bevarande och migration. Konstnären, den brittiske skulptören Jason deCaires Taylor, vill leda oss till en närmare förståelse av vår relation med den naturliga marina miljön och uppskatta behovet av att värdera och skydda detta bräckliga ekosystem för att rädda oss själva.

Portal-e1484092329995

Den konstnärliga installationen förkroppsligar vår nakna sårbarhet för havets inneboende makt och vår bräcklighet i ansiktet av sina cykler och enorma kraft. Det ger oss syret vi andas, det reglerar vårt klimat och det är en viktig näringskälla för miljontals människor. Verken förmedlar en förbindelse mellan människa och natur, närvarande i arbetet med konstnären, med en romantisk och apokalyptisk beröring som ifrågasätter vår framtid.

HIGH16276_726319

Några av de oförglömligt vackra konstverken fungerar som politiska kommentarer, såsom ’Avreglerade" som skildrar två kostym-klädda individer på en gungbräda. Det är tänkt som en kommentar om företagsvärldens arrogans mot den naturliga världen i en lekpark som åtnjuts helt av affärsmän och tyder på att företag oansvarigt missbrukar naturen som sin lekplats. Gungbrädan är avsedd att representera en petroleumutvinningspump, och vissa av museets dykare har noterat en likhet med president Trump i en av affärsmännen. Taylor: “Ibland får konsten vara välgörare av en tillfällig slump, det är ok för mig, jag är intresserad av att lyfta fram allt som kan ändra våra åsikter eller attityder angående klimatförändringarna.

Arbetet syftar till att markera 2017 som ett ledande ögonblick, en linje i sanden och påminnelse om att världens hav och klimat förändras och vi måste vidta akuta åtgärder innan det är för sent".

Jason_deCaires_Taylor_sculpture-07317-1024x683

 Taylors konst assimileras av havet och förvandlas från föremål till levande andningsrev: positiv och livsuppmuntrande mänsklig inblandning.

20961922434_921911ed4f_z

Jag hoppas att jag någongång i livet får möjlighet att dyka ner och titta på dessa fantastiska installationer!

Gun Friederici Svantesson


För kärlekens skull

I söndags lyssnade på ett härligt sångframträdande av Gospelkören med solist Hanna Abrahamsson 

i Lane-Ryrs kyrka.  Jag lyckades filma lite med mobilkameran innan batteriet tog slut.

Det räcker i alla fall för att uppleva den underbara sångarglädjen 

 

 

18446734_10154804435067669_3336005923454659613_n 


Vincent Van Gogh

"Starry, starry night"

En underbar hyllningssång av Don McLean till Vincent Van Gogh (1853-1890), expressionismens främsta föregångare. Videon innehåller några av Van Goghs fantastiska målningar.

"Stjärnenatt" målade Van Gogh år 1889 och föreställer utsikten från hans rum på ett mentalsjukhus i Saint-Rémy. Brev till Theo van Gogh juni 1889: "I morse såg jag landet från mitt fönster långt före soluppgången med ingenting annat än Morgonstjärnan, som såg mycket stor ut. Daubigny och Rousseau gjorde det dock, med uttrycket av all intimitet, och all den stora frid och majestät som den har, och lägg till det en hjärtskärande känsla, så personligt. Känslor jag inte avskyr. Jag har fortfarande ånger, och enormt när jag tänker på mitt arbete, så lite i harmoni mot vad jag skulle ha velat göra. Jag hoppas att det i längden kommer att få mig att göra bättre saker, men vi är inte där än...."

Denna målning hänger på Museum of Modern Art i New York och är idag en av världens mest kända målningar. Van Gogh sålde bara en enda tavla under sitt liv...

Brev till Theo van Gogh october 1888: "Jag kan inte göra något åt det om mina målningar inte säljer. Den dagen kommer dock, när folk kommer att se att de är värda mer än kostnaden för färgen och mitt uppehälle, mycket magert faktiskt, som vi inkluderar i dem."

Juni 2016 beräknades ett porträtt "Dr Gachet" av Van Gogh vara värd 149,4 miljoner dollar...

Jag har ofta funderat på vad det är som gör att vissa konstverk blir så högt värderade?

Under konstens blomstringstider var det många konstnärer som kunde få högt anseende och bra betalt för sitt konstutövande, men de konstnärer som är oss mest kärast är oftast de som så passionerat hängav sig åt skapandet att de varken tänkte på betalning eller berömmelse. Det är de konstnärer som gjorde sig olyckliga genom att obstinat gå sina egna vägar istället för att rätta sig efter vad köpare ville ha, Rrembrandt, El Greco och Michelangelo är några av dem. Passionerade hängivna konstnärer som skänkt eftervärlden ovärderliga och oförglömliga mästerverk.

De använde sig av de mäktigaste drivkrafterna där deras konstnärliga inspiration stod i förbund med hela deras inre värld och skapade ett intensivare liv som inte går att jämföra med något annat. Men den mest älskade och populäraste målaren genom alla tider är förmodligen van Gogh, en religiös mystiker som lät färgen ensam bli bärare av symboliska betydelser. "Istället för att troget återge vad jag ser framför mig handskas jag egenmäktigt med färgen. Det jag vill nå är framförallt ett starkt uttryck" Van Gogh. Konstnärernas identifiering med sina motiv har aldrig varit öppnare i sin hänsynslöshet än i den av van Goghs inspirerande expressionismen. För honom var måleriet en intensiv subjektiv predikan, där han genom motsättningar mellan färger och konstraster söker ge uttryck åt sina inre upplevelser.

Utan tvekan har Van Goghs tragiska livshistoria och hans hjälplöshet i denna världen bidragit till att öka hans popularitet. Jag tror att det är synen på konstnärer och deras innebörd i verken, genomvävd av magi, som ger en hög värdesättning av konsten, så hög att den kan kallas exalterad och romantisk. Skulle det endast handla om avbildning, skulle det bli obegripligt.

 

 "Starry, starry night" A wonderful tribute song by Don McLean to Vincent Van Gogh (1853-1890) expressionism's foremost precursor. The video contains some of Van Gogh's amazing paintings.

"Starry night" painted Van Gogh in 1889 and represents the view from his room at a mental hospital in Saint-Rémy. Letter to Theo van Gogh June 1889: "This morning I saw the countryside from my window a long time before sunrise with nothing but the Morning star, which looked very big. Daubigny and Rousseau did that, though, with the expression of all the intimacy and all the great peace and majesty that it has, adding to it a feeling so heartbreaking, so personal. These emotions I do not detest. I still have remorse, and enormously when I think of my work, so little in harmony with what I’d have wished to do. I hope that in the long run it will make me do better things, but we aren’t there yet...."

This painting hanging on the Museum of Modern Art in New York and is today one of the world's most Famous paintings. Van Gogh only sold a single painting during his life ...

Letter toTheo van Gogh october 1888: "I can do nothing about it if my paintings don’t sell. The day will come, though, when people will see that they’re worth more than the cost of the paint and my subsistence, very meagre in fact, that we put into them." June 2016 calculated a portrait "Dr. Gachet" by Van Gogh to be worth 149.4 million US dollars ...

I have often wondered what it is that makes some art work so highly valued?

During the flowering times of the art there were many artists who could get high reputation and well paid for their artistic performances, but the artists who are most dear to us are usually those who so passionately dedicate themselves to create, making them neither think of payment nor fame. It is the artists who made themselves unhappy by obstinately going their own ways instead to comply with what the buyers wanted, Rembrandt, El Greco and Michelangelo is some of them. Passionate devoted artists who gave the aftermath invaluable and unforgettable masterpieces.

They took advantage of the most powerful driving forces there, their artistic inspiration were covenants with all their inner world and created an intensive life that can not be compared to anything else. But the most beloved and most popular painter of all ages is probably Van Gogh, a religious mystic who let the color alone become the bearer of symbolic meanings. "Instead of faithfully reproduce what I see before me, I deal wayward with the color. What I want to reach is above all a strong expression.”  Van Gogh.The artists' identification with their motives has never been more open in their own ruthlessness than in Van Gogh's inspirational expressionism. To him, painting was an intense subjective sermon there he through contradictions between colors and contrasts seeks to express their inner experiences.

Without doubt, Van Gogh's tragic life story and his helplessness in this world have helped to increase his popularity. I think it is the view of artists and their meaning in the works, interwoven by magic, which gives a high appreciation of the art, so high that it can be called excited and romantic. If it were only the imaging, it would be incomprehensible.

 

Song lyrics:

Starry, starry night

Paint your palette blue and grey

Look out on a summer's day

With eyes that know the darkness in my soul

Shadows on the hills Sketch the trees and daffodils

Catch the breeze and the winter chills

In colours on the snowy linen land

 

Now I understand

What you tried to say to me

And how you suffered for your sanity

And how you tried to set them free

They would not listen

They did not know how

Perhaps they'll listen now

 

 

Starry, starry night

Flaming flowers that brightly blaze

Swirling clouds and violet haze

Reflect in Vincent's eyes of china blue

Colours changing hue

Morning fields of amber grain

Weathered faces lined in pain

Are soothed beneath the artists' loving hand

 

 

Now I understand

What you tried to say to me

And how you suffered for your sanity

And how you tried to set them free

They would not listen

They did not know how

Perhaps they'll listen now

 

 

For they could not love you

But still your love was true

And when no hope was left inside

On that starry, starry night

You took your life as lovers often do

But I could have told you Vincent

This world was never meant for one as beautiful as you

 

 

Like the strangers that you've met

The ragged men in ragged clothes

The silver thorn of bloody rose

Lie crushed and broken on the virgin snow

 

 

Now I think I know

What you tried to say to me

And how you suffered for your sanity

And how you tried to set them free

They would not listen

They're not listening still

Perhaps they never will...


Vår

Njutit av att skapa i vårskogen idag!

Packade med mig lite av varje, akvarell, torrpastell och kol.

Det blev en blandning av allt, jag började med en spontan akvarell som undermålning och fortsatte fylla i med kol och färglägga med torrpastell......

 

Vårskogen 17

"Vårskog"

Ha' det gott och njut av våren!

Gun Friederici Svantesson


Dasonaten

 Dantesonaten av pianogiganten Franz Liszt (1811-1886) är så sanslöst svårspelad att den är en teknisk utmaning t.o.m. för de mest skickliga pianisterna. Liszt komponerade detta mästerverk inspirerad av ett allegoriskt epos "Den gudomliga komedin", skrivet av Dante Alighieri i början på 1300-talet.

Att lyssna på Dantesonaten är att få vara med om en hisnande musikalisk resa från helvetet till paradiset. Fångad i en skräckinjagande virvelvind flyger man i kvävande svaveldimmor genom helvetets nio kretsar, där man möts av hela infernots ondska och demoner. Mitt i de mest intensiva känslor av smärta sker det magiska - man förflyttas, nästan lekfullt, till en högre sfär där himmelsk glädje genomsyrar hela kroppen.

Glädjen övergår i nya förföljelser av "djävulens vindar" som gör att man landar på jorden igen och pendlandet mellan hopp och förtvivlan fortsätter. Men genom kontrasterna, speciellt i de rofyllda passagerna, kan man skönja en underton av gudomlig kärlek, av tro och tillit till världens frälsare. Så äntligen känns den ljuvliga doften av paradisets rökelse, men så liksom stannar det upp där, i den pompösa finalen, som om själens längtan efter evigheten stannar kvar ett tag till och befrielsen i paradiset får vänta......

Detta var min upplevelse av Dantesonaten. Mästerlig kontrastrikedom med uttryck av oerhörda spänningsförhållanden mellan "djävulska tongångar och harmoni", som i varje fall får mitt hjärta att slå snabbare!

Fantastisk interpretation av den amerikanske pianisten Earl Wild (1915-2010).


Söndagens videoklipp

HAKUNA MATATA - Inga bekymmer....

"Tuppen: Välkommen till mitt place! Jag tillhör de lyckligt lottade, jag föddes i frihet!"

Hoppas att mitt lilla videoklipp roar er!

 
Njut av våren!
Önskar er alla en trevlig söndag!
 
Gun
 
Black bird
"Jag vill flyga iväg..."


Älska din nästa så som dig själv

Återigen en ny tragedi. Den fruktansvärda gasattacken i Syrien är så brutal att ingen lämnas oberörd. Inte en enda president eller supermakt kan ignorera den, kemiska vapen är de värsta av alla krigsbrott, men bevisen uteblir som vanligt....."och vem (i denna allmänna slakt av människor) kommer att utrota den som utrotar alla andra?"

En liten flicka berättade att hon är rädd för kudden när hon lägger sig på kvällen för att sova, "för då kommer bomberna...."

Vi möts dagligen av världsnyheter fyllda av ondska, hat, våld och krig etc. och predikande om mänskliga rättigheter har bytts ut mot flyktingfientlighet och ekonomiska intressen. I all sin egoism och kärlekslöshet tycks de mäktiga världsledarna vara oförmögna att känna medlidande eller skam, och ändå fortsätter deras väljare att försvara dem. Det uppstår en märkbar skillnad när något sådant som gasattacken i Syrien sker, när civila offras, oskyldiga mödrar och små barn dör och skadas i en diktaturstat där det antas att landets egen ledare använder kemiska vapen mot sitt eget folk, som man får en ny erfarenhet av dessa makthavare. Att de faktiskt kan visa medkänsla och man kan följa en humanitär manifestation där världens presidenter och statsministrar plötsligt är eniga i fördömandet av gasattacken. En hel värld följer andlöst Is framgångsrika skräckvälde och terrordåd som skrämmer slag på folk och regimer, och som tvingat stormakter att vakna upp och inse att de måste göra allt som står i deras makt för att denna våldsutveckling skall stoppas. 

Vi är alla skapade till Guds avbild, men det verkar som att de flesta maktlystna ledare och mångmiljardärer har missuppfattat vad det innebär, de lever som om de tror att syftet är att själva vara gudar och tror att de, och endast de, kan "fixa allt". Det är alla dessa falska "kopior" och dess "biverkningar" som får en del att tvivla på "originalet"....Vi har tappat tron i en mytisk kosmologi, vi lever i ett vetenskapligt samhälle där allt skall analyseras och bevisas, men det kan aldrig bortförklara Guds existens! Det onda har inget med det goda att göra utan allt handlar om människans val! Gud har gett människan en fri vilja, ett måste för att vara Guds avbild, men fri vilja kräver också ett val...människan valde att gå sin egen väg....Allt lidande och elände uppstår inte utan orsak, det är mänskligheten som bär ansvaret, inte Gud. Det är troligtvis försent att "backa bandet" och tro att man enbart kan tänka på sitt eget hemland och sin "egen ras". Jordens länder är beroende av varandra genom t.ex. ekonomi, handel, export, import, sjukvård, miljö, forskning m.m. Vi lever i en alltmer globaliserad värld där vi alla behöver hjälpas åt att ta ansvar, dela naturens resurser rättvist (så länge de finns kvar), skydda människor från orättvisor och våld, hjälpa de svältande, förföljda, föräldralösa, hemlösa, katastrofoffer och se till att de mänskliga rättigheterna efterlevs. Trots att vi vet vilka följder våra egoistiska handlingar innebär litar vi hellre på oss själva än att följa Guds vilja. Gud tvingar ingen, vill vi inte ha gudomlig hjälp så får vi reda ut "röran" själva, vilket hittills inte har gått särskilt bra....

Vi måste själva välja att följa Gud och Hans bud. När vi gör det kan vi få ett överflödande äkta liv fyllt av alla de gudomliga gåvor Gud ger oss! Hur "helar man världen?" Det enda som kan befria människan från ondskan är den största, mäktigaste och kraftfullaste gåvan som Gud gett oss, en "super-power" mycket större än alla mäktiga nationer, presidenter, vulkanutbrott eller katastrofer i hela världen: GUDS KÄRLEK! Det är bara kärlek som kan förändra världen och oss själva till det bättre. Låt oss fyllas av Guds kärlek och börja att ge...och be! "Älska din nästa så som dig själv"!

När Jesus, "Fredsfursten", predikade på jorden använde han sig ofta av liknelser, här är ett underbart exempel från bibeln, Lukas 10:25-37: En laglärd som ville sätta Jesus på prov, reste sig och sade:

”Mästare, vad skall jag göra för att vinna evigt liv?” Jesus sade: ”Vad står det i lagen? Hur lyder orden?” Han svarade: ”Du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela din kraft och med hela ditt förstånd, och din nästa som dig själv.” Jesus sade: ”Det är rätt. Gör det, så får du leva. ”För att visa att han var rättfärdig sade mannen till Jesus: ”Och vem är min nästa?” På den frågan svarade Jesus: ”En man var på väg från Jerusalem ner till Jeriko och blev överfallen av rövare. De slet av honom kläderna och misshandlade honom, och sedan försvann de och lät honom ligga där halvdöd. En präst råkade komma samma väg, och när han såg mannen vek han åt sidan och gick förbi. På samma sätt med en levit som kom till platsen; när han såg honom vek han åt sidan och gick förbi. Men en samarier som var på resa kom och fick se honom ligga där, och han fylldes av medlidande. Han gick fram och hällde olja och vin på såren och förband dem. Sedan lyfte han upp honom på sin åsna, förde honom till ett värdshus och skötte om honom. Nästa dag tog han fram två denarer och gav åt värden och sade: ’Sköt om honom, och kostar det mer skall jag betala dig på återvägen."Vilken av dessa tre tycker du var den överfallne mannens nästa?” Han svarade: ”Den som visade honom barmhärtighet.” Då sade Jesus: ”Gå du och gör som han!”

Judarna ville inte ha något med samarierna att göra, och genom att använda sig av en avskydd samarier i liknelsen ville Jesus visa att varje människa är vår nästa. Att ödmjuka sig, visa barmhärtighet och dela med sig kan man endast göra med kärlek (samarien t.o.m. betalade för att, en för honom helt okänd människa, skulle få den vård han behövde). "Inför Gud är vi alla lika". Alla människor har samma värde och rättigheter som lever på vår gemensamma jord, oavsett i vilket land man är född, oavsett vilken religion (en del tvingas växa upp med och tillhöra), härstamning, nationalitet, handikapp, intelligens, utseende, kön eller hudfärg.....alla är skapade till Guds avbild och är älskade av Gud för sin egen skull! Vad har vi för rätt att döma.....Glömmer aldrig dessa ord kloka ord, som en god vän sa till mig: "Det går med kärlek också"

Love&Blessings

Gun Friederici Svantesson


Böcker eller E-bok?

datavärld

Mina tankar om vad som är viktigt för nutidsmänniskan, vilka vi är och vilka behov vi har, kreativitet, orättvisor, moral m.m. har resulterat i många försök att bemästra skrivarkonsten. Alla dessa tankar fick mig att fundera över att skicka in ett urval av mina dikter och texter till ett bokförlag, och i höstas fattade jag mod och skickade in! Svaret kom i fredags...

Det är ytterst sällan jag blir så frustrerad och arg att jag får känslan av att “vulkanen i mig” får ett utbrott vilken sekund som helst....Svaret var att det inte ges ut några nya fysiska böcker längre, de hänvisade till e-bokförlag istället. "Det här är ju inte klokt" tänkte jag, och tog mig tid att göra en djupdykande research på nätet, och fick tag på lite information...

Hösten 2017 ändras lagen om tryckfrihetsförordningen, IT-system planeras att förstatligas, alla e-böcker och e-tidningar m.m. skall granskas av myndigheter innan utgivning sker på internet, dels p.g.a. massiva anmälningar som haglar in från oroliga människor som känner sig utsatta. Böcker är viktiga, det är viktigt att läsa, böcker är livskvalitet. Skall man tvingas att sitta framför en dator, eller ha en datorn som "knähund", istället för att sätta sig bekvämt var man vill när man skall läsa en bok, för att inte tala om bibeln, Guds ord?! Att kunna sätta sig i favoritfåtöljen med en kopp the, dra upp benen och förtrollas av en boks berättelse, spänning, romantik, thriller, drama, humor, vetenskap m.m. är att ge sig själv egentid och få den avslappning som vi så väl behöver.

Jag har oerhört svårt att förstå och acceptera att bokförlag kommer att läggas ned och bytas ut mot e-böcker! Boktryckerier och bokbinderi har gått i konkurs. Folk köper inte böcker längre och tidningsförlagen väntar också på dödsstöten. Skall inte våra äldre kunna gå ut till brevlådan och hämta sin papperstidning och läsa nyheterna till sitt morgonkaffe längre? Datorn och mobilen har blivit en nödvändighet för många idag, men till vilken nytta och till vilket pris? Med internet förändras livets omständigheter radikalt och ”för varje ny bladvändning”, (det uttrycket kan väl snart inte användas längre), öppnas nya möjligheter i livet som försvinner lika snabbt igen när allting presenteras i en enda salig röra, med multiinformation och reklam som bombaderar hjärnan och försvagar vårt eget sinne och minne, och man blir till slut oförmögen att fatta egna beslut.... men som min pappa alltid sa “huvudsaken är att den är salig”.

Artificiell intelligens som skulle hjälpa och lyda oss, riskerar att ta över kommandot. Begåvning, fantasi, talang, intellekt, själ, känslor, inre resurser, tal, handskrift.....allt slukas upp av internet och mobiler. Nästan alla går med nedåtböjt huvud, man ser knappast någon som tittar upp och hejar glatt längre, nej man är för upptagen av mobilen och att följa "Trumpenissens twittrande". Den största katastrofen är när internet drabbas av tekniskt fel eller, ve och fasa, bortkopplas helt. Då kan man plötsligt inte vara social längre! Att behöva kommunicera i ett växande datorstyrt samhälle där trycket att tidseffektivisera kommunikation mellan människor blir alltmer påtagligt, tycker jag är fruktansvärt!

Kulturupplevelser erbjuds i form av 3D-spel och vi uppmanas att köpa det senaste inom teknologin, förra årets I-phone är redan föråldrad. Det är vi, du och jag, som håller dataföretagen vid liv, det är vi som hjälper dem att bli multimiljonärer! Idag vill datajättarna att vi skall ha kul med våra vänner via mobiler och internet. Är det bortom allas makt att göra något för att förändra situationen eller håller människan på att bli en cyborg? Den situationen kan kännas knepig, men samtidigt utmanande och intressant.

Vad innebär en samtida teknologisk livsstil för oss kommunicerande varelser och hur uppnår man förändringar av allt det som förstör, både jorden och oss själva? Detta kräver mycket eftertanke. Jag tror att det är viktigt att belysa kontrasten mellan nytt och gammalt tydligare, vad är det som blivit bättre egentligen? Vad är viktigt att bevara? Vad är viktigt att förnya?

Människor, och speciellt vi konstnärer, enligt min mening, har ett ansvar att uppmuntra andra värden och skapa unika och emotionella möten mellan människor och våra verk. Med bild och musik kan vi stimulera till att använda ett språk fyllt av känslor, mystik och fantasier m.m. vilket är viktiga livskvalitéer! Människor kan förhålla sig till varandra på ett mer förstående och ödmjukare sätt om vi kan förmedla ”känslans intelligens”, inte bara intellektets. Vi behöver uppmuntra varandra att våga vara sig själv. Detta kan vi bara förmedla på ett äkta sätt genom att ödmjuka oss själva. Kanske kan tankar väckas som leder till förändrade beteenden och värderingar idag?

Om du t.ex. sitter i ett möte, är på en fest eller umgås med dina barn eller vänner rekommenderar jag varmt att du tar fram en fysisk bok eller tidning och börjar läsa. Det går också bra med papper, penna, färg och penslar, så du kan skriva eller måla. Undrar vad du skulle utlösa för reaktioner? Skulle det bli någon skillnad jämfört med om du skulle sitta och stirra på mobilen?

I fortsättningen skall jag enbart följa mina egna sociala spelregler, med förväntningar och överraskningar, för att utforska vad det finns för risker och betydelser för en hållbar utveckling i framtiden! En av mina dikter som jag skickade in till bokförlaget heter "Elegi om framtiden". Den handlar inte om bokkonst men jag tar med den här eftersom jag tycker den stämmer in i sammanhanget.

 

 

ELEGI OM FRAMTIDEN

Vad har människan för funktion,

i en teknologisk framtidsvision?

Där älsklingsrätten är förädlad till ren energi,

och att åldras behöver vi inte finna oss i.

Där kärleken är ett dödligt hot,

och älskogen styrs av en autopilot.

 

 

RobotRomeo med implantat av kött och ben,

söker Julia med blod och plastisk ven.

För en date i ett laboratorium av stål,

där erektion är en diamanthård nål.

En kemisk förening, en etsning i metall,

allt sker i ett elektromagnetiskt stall.

 

 

Erogena zoner är magnetiska organ,

erotik omvandlas till elektroniska membran.

I fortplantningens fusion,

det sker en mutation.

Vår kropp har inte längre någon rätt,

att frambringa liv på ett naturligt sätt.

Musik har bytts ut,

mot elektroniskt tjut.

 

Svävande i azurfärgad atmosfär,

undrande vilka vi är.

När maskiner eskorterar oss ut,

går en era mot sitt slut.

Vår Herre skapare och Gud,

varför höll vi inte dina kärleksbud?

© Gun Friederici Svantesson

 

...och nu skall jag skriva ett handskrivet brev, lägga det i ett kuvert, klistra på ett frimärke och skicka till en god vän med posten, medan posten forfarande finns kvar, och berätta det fantastiska att

Ojdå, nu fick jag ett meddelande "Av säkerhetsskäl har du blivit utloggad......"

 

Bböckerlayeroftime


Veckans söndagsbild

Trevlig söndag!

rostockpappa61


Mellan dröm och verklighet

Fortsätter med mitt projekt ”Mellan dröm och verklighet” och mina porträtt, i ett "obevekligt tvångsundersökande av människosjälen".

Porträttens främsta funktion är att förstärka en känsla. I vilka sammanhang den förekommer och dess relation i förhållande till det som utspelar sig i ansiktet. Det kan vara en känsla av atmosfär, eller eventuella skillnader i upplevelsen av färg.

Med olika färger vill jag ge betraktaren information som inte kan utläsas enbart utifrån ansiktets karaktär, t.ex. ”grå viskning eller röda skrik”.

Efter år av övningar och prövningar har jag äntligen fått till ett konstfoto som jag är nöjd med, och den bilden visar jag här

'Bortom tid och rum' Kvinnoporträtt I

”Bortom tid och rum” Kvinnoportätt I.

 

 

Love&Blessings Gun Friederici Svantesson


Glädje

 

Glädje

Together

 


Söndagskaffe på 50-talet

mamma 50-tal 001


Love&Peace

https://youtu.be/fhNrqc6yvTU


Make peace not war

When the power of love overcomes the love of power

the world will know peace

 

Make peace not war, make love not war

We live in the same world why do we fight?

Let's join together and throw up our peace signs,

what if I take your hand and what if you take mine...

Let's all unite together leave the war behind they say war build a nation,

but what about the people what about the humans....

Innocent people getting killed over money and greed

let's unite against the evil spread the love and help

the ones in need...


Remissio

סליחה

 Förlåtelse är det största uttrycket för kärlek.

 

Förlåtelse

 Pater noster qui es in cœlis; sanctificatur nomen tuum:

Adveniat regnum tuum; fiat voluntas tua, sicut in cœlo, et in terra.

Panem nostrum cotidianum da nobis hodie:

Et dimitte nobis debita nostra, sicut et nos dimittimus debitoribus nostris:

et ne nos inducas in tentationem:

sed libera nos a malo.

 

 

FADER VÅR

Fader vår som är i himmelen. Helgat varde ditt namn.

Tillkomme ditt rike. Ske din vilja, såsom i himmelen så ock på jorden.

Vårt dagliga bröd giv oss idag, och förlåt oss våra skulder,

såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro,

och inled oss icke i frestelse utan fräls oss ifrån ondo.

Ty riket är ditt och makten och härligheten i evighet.

Amen.

 

 Forgiveness is the greatest expression of love.

 

Our Father, which art in heaven, hallowed be thy name,

thy kingdom come, thy will be done, in earth as it is in heaven.

Give us this day our daily bread, and forgive us our trespasses

as we forgive them that tresspass against us;

and lead us not into temptation, but deliver us from evil.

For thine is the Kingdom, the power,

and the glory for ever and ever.

Amen

 

 אבינו

אבינו שבשמים יתקדש שמך תבוא מלכותך,

יעשה רצונך כבשמים כן בארץ

. את לחם חקנו תן לנו הים, וסלח לנו על חטאינו כפי

שסולחימ גם אנחנו לחוטאים לנו.ואל תביאנו לידי נסיון, כי אם חלצנו מן הרע.

 

Akvarell: Gun Friederici Svantesson

Noter: Sheet Music: Gerson Georg

Love&Blessings

Tors lilla hand


The wall

"Muren"

 

 

The wall gunfriederici

"The wall" torrpastell.RSS