Bloggkalender

«mars 2019»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Intervju: "Jag halkade in på ett bananskal".

Stenungsundsposten - Nyheter

”Jag halkade in på ett bananskal”

TJÖRN: Redan som 16-åring fick Gun Friederici Svantesson upp ögonen för konsten. Inte anade hon då att det skulle dröja cirka 30 år innan hon skulle komma att studera konst på heltid. Idag är hon aktuell som inspiratör, kurshållare och utställare.

1b. Gun Friederici Svantesson  JA kopia

Konstnären Gun Friederici Svantesson uppfyllde sitt livs dröm när hon 2003 kom in på Dômens konstskola. Idag är hon aktuell som kurshållare och medverkar vid arrangemang som ”Pianokonsert med livepainting” tillsammans med tonsättaren Kurt Wiklander. I Höviksnäs på Tjörn har Gun sin ateljé. Foto: Jenny Andersson

På träterrassen utanför lägenheten i Höviksnäs möter konstnären Gun Friederici Svantesson upp. Hon strålar ikapp med vårsolen, medan hon välkomnande öppnar upp dörren till sitt hem som också fungerar som ateljé. På ena väggen hänger en stor tavla föreställande Käthe Kollwitz, en av Guns största konstförebilder. – Min mamma är från forna DDR och Käthe Kollwitz kom därifrån. Käthe är en av mina stora kvinnliga förebilder i konsthistorien.

”Måste skapa” Det var när Gun Friederici Svantesson var fem år som intresset för skapande började. – Det har bara funnits hos mig, jag måste skapa. Det är ett behov och mitt sätt att kommunicera, förklarar hon medan hon visar runt i lägenheten. Att skapa innebär inte bara att måla, utan också att skriva, fotografera, skulptera och att kombinera olika tekniker och medium. Ofta spontanmålar hon till musik. Förutom konsten har musiken funnits som en röd tråd genom livet. Under uppväxtåren introducerade Guns morfar henne för de stora klassiska mästarnas musik.

Geometriska former

När morfar dog överlämnade hennes mormor en skiva till Gun. En skiva som kom att betyda mycket för henne. – En dag när jag målade lyssnade jag på skivan och bara grät. Jag var helt uppe i sorgen. Men helt plötsligt kom tanken, hur ser den musiken ut? Genast dök geometriska former fram på målarduken. Geometriska former som även har dykt upp i andra sammanhang under senare perioder. – Just kopplingen mellan musik och färg är intressant. Färger sätter igång en process i hjärnan. Färger går inte att ta på, utan måste upplevas. Det som människan är mest enig om är värmen eller kylan i färgen. Till exempel blått som associeras till luft, hav, vatten och himmel.

Ville ägna livet åt konst

Det var redan när Gun som 16-åring besökte Valand, som hon bestämde sig för att på ett eller annat sätt ägna sitt liv åt konsten. Inte hade hon då en aning om att det skulle dröja 30 år innan hon skulle komma in på en konstskola. – Mina föräldrar tyckte att jag skulle utbilda mig till något ”riktigt yrke”. Så småningom fick Gun jobb i en butik där hon arbetade med blommor och blombinderi, ett sätt att skapa på som hon tyckte mycket om. Efter att ha bott i Partille flyttade hon till Svenshögen där hon gick med i Konst- och hantverksföreningen. Intresset för konst har alltid funnits runtomkring henne i släkt och familj. – Under uppväxten kände mina föräldrar en konstnär, min pappa var konstintresserad och min morfar var konstnär, han målade ofta med kol. En stor inspirationskälla har varit Arne Larzon som hjälpte Gun att utveckla grunderna i målarkonsten. Efter att ha gått ett flertal kurser hamnade hon så småningom på Bildverkstaden i Ödsmål. Då beslutade hon sig för att gå den tvååriga grund­utbildningen där. Parallellt med utbildningen jobbade hon heltid. Det blev en hektisk period i livet, men väl värt det. Under tiden på Bildverkstaden växte tanken fram att skapa ett konstverk på temat ”banan”. Tack vare bananverket kom hon in på Dômen konstskola 2003. – Jag brukar säga att jag halkade in på ett bananskal, skrattar Gun och tillägger: – När jag kom in på Dômen konstskola, uppfyllde jag mitt livs dröm. Många i Guns närhet reagerade på hennes val och menade att det var en vågad satsning. Gun fortsatte dock att studera två år på ”Grafiken” och ett år på ”Skulptur”.

Lustgården

I samband med sitt verk ”Lustgården” som blev antaget på Bohussalongen 2006 fortsatte banantemat. ”Lustgården” är ett collageverk inspirerat av Carl von Linné som hävdade att kunskapens frukt i Edens Lustgård inte var ett äpple utan en banan. Banantemat återkom inom konstprojektet ”Frisläppt” 2007 där Gun delade ut KRAV-bananer. Folk fick sedan skriva hälsningar på bananerna för att ge bort dem till vänner och familj. – Så mycket kärlek har jag aldrig upplevt på en och samma gång. Det kom fram så mycket budskap, menar Gun som är stolt över sin insats i Frisläppt-projektet.

Alla kan måla

Kärlek, natur och människoöden är alla inspirationskällor i Guns konstnärliga skapande. Hon experimenterar gärna med olika material. Under en längre period har hon bland annat arbetat med etsningar och imageon där ett av de senaste konstverken inspireras av egyptisk kultur och japansk vikning. Efter att ha medverkat vid ett antal utställningar är hon nu aktuell med kurser tillsammans med organisten, pianisten och tonsättaren Kurt Wiklander. Båda två framträder också i ”Pianokonsert med livepainting” där Kurt spelar och Gun spontanmålar. Även i kurserna används musik och måleri i kombination. Syftet med kurserna är att inspirera andra människor att upptäcka glädjen i att skapa och att arbeta med att bli av med alla prestationskrav. – Alla kan måla! Att skapa bilder är en befriande resurs som vi människor har men som vi tyvärr inte alltid använder. När man målar vet man inte alltid vad de ska bli. Låt bilderna komma och släpp loss fantasin, avslutar konstnär Gun Friederici Svantesson.

Jenny Andersson

jenny@orusttjorntidningen.se

japansk vikning artist book grafik

"Passacaglia" ett konstverk i flera olika tekniker, bestående av poesi blandat med bilder inspirerade av egyptisk kultur och sammanställda i japansk pappersvikningsteknik.

stenungsundsposten mamma

Tavlan "Mamma" är gjord i imageon, en speciell teknik för att konvertera ett fotografi till papper genom ett antal steg med etsningsteknik.

Stenungsundsposten skulptur

Gun Friederici Svantesson arbetar gärna med olika material och skulpterar bland annat månniskokroppar i miniatyr.


 
 
 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S