Bloggkalender

«mars 2019»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Utställning i Ljungskile

Ytskikt och mellanrum

 

Igår var jag i Ljungskile och tittade på utställningen "Ytskikt och mellanrum" och var fylld av glädje och ny energi när jag åkte hem!

  Missa inte en inspirerande utställning av konstnärer som förmedlar kreativitet och skaparglädje!

En känslomässig djupdykning genom ”ytskikt och mellanrum” både det enkla och det komplexa, med  spännande intryck och uttryck som vidrör allas vårt innersta!

 Sista helgen 23 - 24 april öppet kl. 11 - 16.

Rekommenderar alla varmt att åka dit!

Kulturens hus, Ljungskile.

https://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiK45uEvKTMAhULCSwKHd0PCmsQFgghMAE&url=http%3A%2F%2Fwww.kulturenshus.se%2Findex.php%2Fgalleri%2Fevent%2FYtskiktomellanrum&usg=AFQjCNEO85mtP77uYSFVDv-KX5o8zmiinA&sig2=g1QY4_EaV4yOyn3Cqzn0RAArtists' book

På min samlingsutställning ”Mellan dröm och verklighet” mars 2016, i Partille Kulturum hade jag premiärvisning av min handgjorda Artists' book ”Passacaglia”, i japansk vikning.

Boken består av 16 sidor bilder och text, med grafiska tryck: Imageon/etsning*, tryckta i koppartryckspress. Texten är min dikt med samma namn, uppdelad och tryckt överst på varje sida.

Temat är egyptisk forntidskonst.

Det var ett av de mest tålamodskrävande arbete jag har gjort. På papperet, Hahnemühle koppartryckspapper, fick det plats fyra kopparplåtar, det gällde att få till fyra bra tryck på ett och samma papper (det behövdes fyra papper till boken). Oftast blev två tryck mindre bra, så då var det bara att börja om från början igen.

Det blev många omtryck innan jag äntligen kunde säga: ”Nu är boken färdig”!

Artistbok s Passacaglia

Artists' book "Passacaglia" LxHxB: 297x31x31.

Titeln relaterar till den handskrivna notbild jag använt som är en "Passacaglia", skriven av tonsättaren Kurt Wiklander.

Gun Friederici Svantesson

* Fotopolymer (Imageon) är en fotobaserad tryckteknik, intaglio (djuptryck). Man laminerar en ljuskänslig film på kopparplåten och belyser bilden med UV-ljus. Plåten framkallas och etsas med sodalösning. Nästa steg är att färga in kopparplåten med tryckfärg och där man vill ha en ljusare eller vit yta torkas färgen av (färgen pressas ned i etsade partier på plåten). Kopparplåten läggs sedan på ett fuktigt papper som rullas igenom tryckpressen.

 

Ett stort tack till Jonna Andersson som skrev en fin artikel om utställningen "Mellan dröm och verklighet" i Partille tidning 31 mars 2016!

bceab01c73a7546f6e1bea3e0145cf03-pv_web-643x400

Passacaglia – en musikalisk skulptur. Med utgångspunkt i Kurt Wiklanders handskrivna noter till hans "Passacaglia" har Guns skapat detta otroliga verk. Bild: JONNA ANDERSSON Partille tidning.


Färginspiration

Naturfantasi

 ”Naturfantasia” akvarell, lite färginspiration denna regniga söndag (i alla fall på Sveriges västkust).

Färg är ett stort och spännande ämne som intresserar mig. Färgers mystiska påverkan. Vad är färg? Färg som inte går att ta på, som måste förnimmas. En cerebral subjektiv upplevelse. Hjärncellerna aktiveras och kreativa processer sätts igång av färger. I den här bilden är rosa den dominerande färgen. Rosa är en mångtydig färg, en färg som väcker starka känslor.

Människan reagerar på färger, både fysiskt och emotionellt, något som tros ha gått i arv sedan stenåldern har samma påverkan på människor än idag. Teorin hävdar att när solen gick upp och de varma röda samt gula färgerna kom fram började människans hjärtverksamhet att öka; det var dags för en ny dag. När solen gick ner och de blåaktiga färgerna kom fram, gick blodtrycket och pulsen ner hos människan; det var dags att lugna ner sig inför natten. ”Färgerna talar till oss på en själslig nivå, de påverkar hjärncellerna vars energiomsättning ökar, och de bildar nytt DNA och RNA. Då startar mentala processer som leder till psykisk och fysisk självläkning. Inom kriminalvården i USA används färgterapi för att lugna ner aggressiva fångar. De placeras i ett rum målat i bubblegum pink, en rosa nyans med en dokumenterat muskelavslappnande effekt efter bara tre sekunder. Så snabbt verkar inget lugnande medel”. Karl Ryberg. ”Även om en person försöker att bli arg eller aggressiv i närheten av rosa, kan han inte. Hjärtmuskeln kan inte rusa tillräckligt fort”. Dr Alexander Schauss.

Oavsett vad man tycker om rosa, den associeras med kvinnlighet, är det en rogivande färg och den mest romantiska färgen av alla färger. Rosa symboliserar barmhärtighet och kärlek. En gång var den en färg för kungar och kejsare. Varför reagerar de flesta så starkt på när pojkar eller män klär sig i rosa?

Önskar er alla en trevlig "rosa söndag"!

Gun Friederici Svantesson


Speed painter Dan Dunn

Wow! Han är helt otrolig!

Speed painter Dan Dunn speed painting with Paintjam.

 

 

 

 


Kontaktannons

KONTAKTANNONS

Trött på ensamheten, ibland?

Det är jag med, ibland.

Ärlig, omtänksam, självständig, romantisk, medelålders, sprallig, äventyrslysten konstnärinna, med sinne för humor, söker likasinnad man i lämplig ålder, och du skall, liksom jag, vara ärlig.

Hur jag ser ut, skall inte ha någon betydelse, men du får gärna vara vältränad, lång, smärt och snygg. ”Skönheten kommer inifrån.”

Det är inget hinder om du är rik, har villa med plats för min ateljé, och en bil är ett krav.

Konst och musik tar den största platsen i mitt liv, så det finns inte så mycket tid över för annat oviktigt i livet, men du får gärna ställa upp som modell.

TV tittar jag nästan aldrig på, jag äger heller ingen sådan.

Jag tycker om spännande utmaningar, och allt som gör livet glatt, så lugna skogspromenader är inget för mig, däremot att klättra i träd.

Restaurangbesök gör mig glad, då slipper man laga mat varje dag.

Intressen: pyramider, mumier och kravmärkta bananer.

Hatar: orättvisor och lyx.

Min sämsta sida: beslutsångest.

Finns du: charmig, trevlig, romantisk, kärleksfull, intellektuell, empatisk och FRI!

Tveka inte att höra av dig – kanske blir det vi!

Endast seriösa svar till: ” Inget sex före äktenskapet”

Göteborg o Bohus län

Live Paint gun

Live painting, Gun Friederici Svantesson.


Mellan dröm och verklighet

Ett stort tack till alla besökare och vänner som kom till min utställning, ni berikade mitt liv!

Särskilt tack till Ralf Olsson, Anders, Janne och Else-Marie Christiansson för all hjälp med hängningen!

Ett varmt tack ur djupet av mitt hjärta till Hanna Abrahamsson som sjöng så vackert på vernissaget, och till Ralf Olsson som spelade på flygeln!

Ett stort tack också till Jonna Andersson som skrev en fin artikel i Partille tidning!

http://www.partilletidning.se/2016/03/blandade-tekniker-pa-kulturum/

"Without vision the people will perish, and without courage and inspiration dreams will die". Rosa Parks. Tack för det fina citatet Mia Christiansson och Emma!

Avslutar med min bild "Genombrottet" och visdomsorden min mormor gav mig:

"Sluta aldrig drömma, det är drömmarna som håller oss vid liv!"

Genombrottet, s olja

http://www.partilletidning.se/2016/03/blandade-tekniker-pa-kulturum/


Glad Påsk!

Påskfjäder

Önskar er alla en riktigt Glad Påsk!


Naturens skönhet.

Jag har sammanställt ett urval av mina naturmålningar, teckningar och konstfoton i ett bildspel, till underbar musik: Edvard Grieg, Symfonisk dans Nr. 2.


The blood will never lose its power!

 

"Blodet kommer aldrig att förlora sin kraft!"

The Blood will never lose its power

"The blood will never lose its power!"

Spontant målad akvarell.

Ja, han var sargad för våra överträdelsers skull och slagen för våra missgärningars skull; näpsten var lagd på honom, för att vi skulle få frid, och genom hans sår bliva vi helade. Jesaja 53:5.

Långfredag


Vernissage 19 mars

Konstutställning

Mellan dröm och verklighet

 

konstutställning 19mars

 

Nu på lörd 19 mars kl 11 – 16, har jag vernissage av min utställning ”Mellan dröm och verklighet” i utställningshallen, Partille Kulturum.

Jag berättar om mitt konstnärsskap kl 12.30.

Hanna Abrahamsson sjunger kompad av Ralf Olsson kl 14.

Kom och mingla tillsammans med mig, det skulle vara roligt om ni vill och kan komma!

Hjärtligt Välkomna!

 

Utställningen pågår 19 – 20 mars samt 2 – 3 april kl 11 – 16.

Jag kommer att närvara bägge helgerna.

Min dröm blir verklighet......

 

Gun Friederici Svantesson


Internationella Kvinnodagen

Idag, den 8:e mars, är det Internationella Kvinnodagen, en dag då man fokuserar på ökad jämställdhet och förändring till kvinnors fördel. Vi vet att många kvinnor i världen har det svårt och att de flesta inte får något värdigt liv.

Som en symbol visar jag min bild ”Genombrottet”.

I en mäktig, uråldrig värld, med ett monumentalt kvinnoporträtt där bara halva ansiktet syns (omedvetet blev ansiktet i naturlig storlek), ser man en förändringsprocess genom att ”ägget” börjat spricka. Jag tror det handlar om att ”våga krypa fram ur sitt skal” och fatta mod till förändring. I denna kampfyllda, men spännande skaparprocess följde jag min ingivelse och vågade förändra genom att måla över timmar av arbete för att se vad det skulle landa i.......kvar blev bergen....och plötsligt började ”bilden tala till mig”....

Det gäller att fortsätta kämpa mot toppen, även om det är ”uppförsbackar”, för att förhoppningsvis i slutändan kunna få njuta av den frihet vi alla förtjänar!

Genombrottet, s olja

"Genombrottet" oljemålning.Vi får aldrig glömma!

Idag den 27 januari, är det Den Internationella minnesdagen för förintelsens offer, samma datum som koncentrationslägret Auschwitz befriades 1945. En dag då vi tillsammans kan visa vårt engagemang för att bekämpa främlingsfientlighet, rasism och antisemitism.

Genom att vara med och ge minnesdagen uppmärksamhet, hjälper vi till så att Förintelsen inte kan glömmas bort. Vi behöver bli påminda om och om igen, för vi får aldrig glömma!

Hur kunde detta fruktansvärda ske?

 Berlin '38 (Next year in Jerusalem) Jeruslem

 Never forget!

 

 


Vackra vinter!

Vackra vinterland!

Landskapet är förvandlat till ett fruset sagoland!

Snötyngda träd inbäddade i rimfrost, snökristaller gnistrar och isarna blänker i solskenet.

Vinterns vita paradis är så gudomligt vackert!

 

säveån vinterland16

 

 

 

 Fler bilder här:

 https://plus.google.com/photos/115860507754650383011/albums/6242532723245469377


Glad Advent och Lucia!

Önskar alla en glad adventstid och Luciadag!

Sprid mera ljus, kärlek, värme, sång, musik och medmänsklighet!

Lucia -ljus sång musik och värme


The Art of Fugue

The Art of fugue Bach

”Contrapunctus” akvarell.

 

Mitt första försök att måla till ”The Art of Fugue” av Bach.

Mycket svårare men än mer spännande än vad jag trodde.

Ljud omvandlas till färger....jag blev förvånad över mitt pastelliga färgval,

men de tycks fånga min innersta känsla av ljusets vibrationer i musiken som rymmer visioner av en intensiv lycka i nuet....trots nästan bara antydningar och ändå besitter musiken så oerhört mycket kraft!

Ett svårdefinierbart arbete med en upplevelse av en magisk himmelsk resa.

Så komplext, jag fick en känsla av toner som byter plats med varandra i en horisontell ordning på gudomliga platser som harmoniserar och bildar ett magnifikt mästerverk!

Kan måleriet utveckla samma krafter som musiken?


Under samma himmel.

Under samma himmel, på samma jord.

 

"Hon går barfota på rälsen,

skorna blev kvar därhemma i ruinerna.

Sitt enda överlevande barn håller hennes hand,

lillen höll hon i sin famn sittande på båtens kant,

den enda platsen som fanns.

Hennes armar domnade och lillen omfamnades av vågorna,

men hon kunde inte följa med honom ned i det kalla havet,

för kvar fanns Sarah.

IS skar halsen av de andra två,

när hon såg på.

Nu ser hon inget längre,

för sikten är skymd av tårar.

 

I flyktingvågens ström är hon inte ensam,

människor bär på en dröm om ett liv i fred,

och hopp om en bättre framtid.

På tågstationen sträcker en hjälpande hand fram en nalle,

till skräckslagna Sarah.

Hennes ögon är tomma, men hon kan fortfarande le,

när hon ömt kramar om nallen."

 

Barn x undrar.

Dikten är baserad på berättelser ur verkligheten. 


Tro Hopp och Kärlek.

Önskar er en fin Allahelgonahelg med dennna bild "Tro Hopp och Kärlek."

 

Skyddsängel tro hopp och kärlek

Tro Hopp och Kärlek.

Grafiskt blad/etsning

 

Levande ljus


Färginspiration

FÄRGINSPIRATION

färginspiration

 

HYLLNING TILL FÄRGEN

 

Färger så klara,

ter sig så uppenbara.

Med kontraster och komposition,

färger skapar en ton,

de ändrar karaktär,

reser sig eller faller isär.

 

Genom en liten lupp,

ser jag hur de vaknar upp.

Färgspel ändlöst känslor väcker,

rött det vita nästan täcker.

Värmen och kylan skrattar,

vad är det jag inte fattar?

 

Mörkrets djup, det hemliga,

för mig in i det förgängliga.

Tiden står stilla ett tag,

är det natt eller dag?

När äntligen ljus jag ser,

färgerna mot mig ler.

 

Med respekt för färgers lag,

förs en varsam pensels drag.

Försiktigt, måste följsamt gå,

försöker så att målet nå.

När harmoni skålar i balans,

upplevs färgers säregna dans.

 

Tack färg, för att du finns!

 Nu vill jag skapa något man minns.....

 

Gun Friederici Svantesson

 

höstskog akvarell
Höstskog. Akvarell.

 


De.

”De” är en småskalig skulptur i vit skulpturlera och skall ingå i en skulptursvit av par med olika psykologiska känslouttryck. Jag arbetar med att fånga ett realistiskt uttryck och att förmedla en berättelse med psykologisk dimension laddad med känslor som kan tolkas olika.

Det gäller att vara hängiven och ha tålamod, men det är ett roligt arbete.

Skulpturen är 5 cm hög och 27 cm lång.

They sculpture gunfriederici2

https://plus.google.com/+GunFriedericiSvantessonart/posts/ch8X819ueMt


Stenfolket.

"Stenfolket" - ett litet videoklipp på Youtube.

Stenar har alltid fascinerat mig, bergens storslagna mäktighet, mossbeklädda stenar och skimrande stenständer, underbara stenformationer, färger, gropar och mönster.

Sten, med sin symbolladdning, har inspirerat många konstnärer, ”Jag längtar stenarna där barn jag lekt” skrev Verner von Heidenstam. Människor har sedan urminnes tider använt sten till nytta och kreativ verksamhet, kanske för den eviga hållbarheten. Tack vare detta finns många historiska minnen kvar för oss att begrunda och beskåda, gamla slott, fästningar, hällristningar, grottmålningar, gravstenar, monument m.m.

Människor har också byggt murar, dels som gränsmarkering men också för att skilja människor åt eller hålla dem fängslade. Vi bygger även våra egna ”murar” runt omkring oss själva, oftast för att vi är rädda för ”att göra bort oss”. Mitt stenfolk ”bär” stenarna med sig som ett monument från en tidsepok, historia, olika kulturer men framförallt en symbol för känslor där stenarna symboliserar ett slags frihetslängtan eller drömmar om frihet.

"Stenfolket" är en bildsvit i torrpastell där olika karaktärer vuxit fram spontant utan förlagor. Fler bilder är under arbete för att visas på kommande utställningar.

 

Gun Friederici Svantesson


Sjöstjärnor i Skärhamn.

Vackra sjöstjärnor av keramik skapade av barn smyckar promenadstråket genom Skärhamn.

Jag tycker det är en fantastisk utsmyckningsidé som blivit verklighet, speciellt när man ger barn en chans att utveckla sin kreativitet och få vara med och skapa konstverk avsedda för offentlig utsmyckning.

Alla sjöstjärnor är unika, barnen har själva fått forma och ge mönster åt sina egna sjöstjärnor och varje sjöstjärna har ett nummer så att man kan få veta vem som har tillverkat just det konstverket.

Det är väl värt att göra ett besök i Skärhamn, gå på ”stjärnstråket” från Akvarellmuseet till Sagabion och bli positivt överraskad av sjöstjärnor som klättrar uppför en bergvägg eller dyker upp på ställen där man minst anar det!      

Foton: Sjöstjärnor i Skärhamn.

 

Gun Friederici Svantesson


Jag

JAG

 

 

500 miljoner piskande svansar fram väller,

mot ägget, störst av alla mänskliga celler.

En liten rymdfarkost styr mot en ofantlig planet,

vad som sker i befruktningens ögonblick,

är det ingen som säkert vet.

 

Djupt i buken, skyddad långt därinne,

en skör tråd spunnen av kemiskt minne.

Känner livet som spirar, det rusar, värmer och ilar.

Det vibrerar och gungar så skönt när du går,

känner vibrationerna i mina nyformade tår.

 

Efter fyra veckor börjar mitt hjärta att slå,

trots att jag ej är större än en valnöt då.

Jag, en människa tar form, livets gåta är enorm!

 

Jag hörde din röst och ditt hjärtas slag,

det lagrades i mitt minne för varje ny dag.

Jag, en liten flicka, efter fem veckor har jag redan

en miljon äggceller i min ficka.

Här är så skönt och varmt,

plötsligt blir allt så hårt och kallt.

Jag lämnas att dö i en rostfri potta,

värdelös som en ynklig liten råtta.

Var detta allt?

 

Jag fick aldrig känna värmen från ditt bröst,

när jag var hungrig eller behövde tröst.

Du fick aldrig se när jag lärde mig krypa och gå,

jag hade skrattat och du hade lett emot mig då.

 

Mamma, varför avbröt du mitt liv?

Du var frisk, du hade ju inte hiv!

Var karriären viktigare än mig?

Eller var jag bara ett oönskat barn,

ett misstag, begånget av dig?

 

Varför fick inte jag en chans som andra?

Att få känna kärlek, och även smärta,

på jorden få leva, växa och vandra.

Nu är jag på en plats där det är varmt och skönt,

där solen skiner och det alltid är grönt.

Ja, det finns en plats i himmelen för sådana som mig,

men mamma, i mitt hjärta jag längtar efter dig!

 

Namnlös, vad skulle jag fått heta?

Det får vi aldrig veta!

 

© Gun Friederici Svantesson.

 

Namnlös.

Namnlös. Oljemålning.

 

jagdikten

Publicerad i Världen i dag


Sommarutställning i Skärhamn

Sommarutställning Skärhamn

SOMMARUTSTÄLLNING I SKÄRHAMN

Den 25 juli - 31 juli har jag utställning i Skärhamn, Torget, Hamngatan 17.

Jag ställer ut tillsammans med konstnärerna Else-Marie Christiansson,

och Regina Seibicke, min kusin från Tyskland.

"TRE KARAKTÄRER"

en spännande och rolig utställning med blandade tekniker.

Vernissage den 25 juli kl. 13.00.

Öppet dagligen kl. 13.00 - 18.00.

Jag önskar er alla Varmt Välkomna!

Gu Friederici Svantesson


LoveNepal

Fullständigt omskakad och med sikten skymd av tårar, åkte jag hem efter att ha lyssnat på grundaren till LoveNepal, när han besökte Skärhamn.

 

Därför känns det angeläget för mig att dela dessa länkar, med förhoppning om att fler skall bli berörda, vara med och göra skillnad, dela eller hjälpa till på olika sätt.

 

LoveNepal

 

http://www.lovenepal.se


Naturens eget fantastiska konstverk.

Är fylld av inspiration och nya idéer efter ett par dagars vistelse och skapande i naturen.

Upptäckte dessa grenar i vattnet och lyckades att fota precis i rätt ögonblick, utifrån min synvinkel, när solen belyste grenverket så att denna magiska komposition uppstod.

Naturens eget fantastiska vackra konstverk!

 

Naturesowncomposition I

"Komposition i vatten"

Konstfoto Gun Friederici Svantesson

 Is full of inspiration and new ideas after a couple of day stay and creation in nature. Discovered these branches into the water and managed to shoot just the right moment, from my point of view, when the sun illuminated the branches so that this magical composition arose. Nature's stunning beautiful work of art!


Global lag på datachip i hjärnan.

Global lag på datachip i hjärnan.

Vilken glädjande nyhet! Framtidens trend är här: mänskligheten skall digitaliseras och implanteras med microchip i hjärnan. Från och med årskiftet införs en ny global lag att alla över 15 år skall operera in ett datachip i hjärnan. Syftet är att alla människor skall anslutas till internet via hjärnan och få tillgång till billiga eller helt gratis tjänster som t.ex. e-post, nyheter, konst och musik m.m. utan att behöva sitta vid datorn eller bära runt på mobiltelefoner och surfplattor. Vad bra, då behöver vi inte längre anlita posten, köpa tidningar eller ringa, gå på konserter eller konstutställningar m.m. eftersom vi har alla kontakter och samtal via hjärnan, och får möjlighet att samarbeta med människor i hela världen för att gemensamt skapa kulturella aktiviteter digitalt med våra hjärnor.

Vi behöver inte heller bankkort, körkort, pass, busskort nycklar m.m. allt kommer att kunna scannas av via chipet i hjärnan, ett chip som fungerar som ett minneskort. Där kommer också att finnas all medicinsk information, så vi behöver t.ex. inte hålla reda på vad vi har för blodgrupp eller andra sjukdomar. Vi behöver inte ens tänka eller känna själva längre! De som äger och kontrollerar all världens medier kan styra dina tankar och känslor direkt via chip implantat, med metoder och system som kan generera sensoriska data in i det mänskliga neurala cortex.

Regeringen kommer att ha tillgång till våra hjärnar och skanna oss dygnet runt, (precis som de gör nu, fast med våra e-mail och telefonsamtal), med motiveringen att det är för att bekämpa terrorism, förebygga brottslighet och få ett säkrare samhälle. Det är säkrare att ha ett microchip i hjärnan eftersom man inte kan stjäla det o.s.v. Det kommer att bli ett totalitärt system, men vad gör väl det när vi kan glömma fjärrkontroller, tangentbord och allt annat som behövs för att styra datorn, och operera in ett chip i vår hjärna som gör att vi kan styra alla prylar med tankens kraft! Vilken frihet att inte behöva trycka på knappar längre eller behöva minnas lösenord och koder!

Den ofattbara neuroteknologiska utvecklingen är fantastisk! Det företag som levererar datachipen intygar att sekretessen har högsta prioritet och att de gör allt den kan för att skydda den personliga integriteten. De första 300.000 som opererar in chipet i hjärnan, erbjuds 50% rabatt vid beställning från reklamerbjudanden, marknadsföring, matleveranser m.m. som sker via internet, under ett helt års tid! En bonus är att man kan beställa inbyggt viagra i chipet helt gratis! Vad underbart att ständigt gå omkring med ökad sexlust av viagra som, med deras motivering, är tänkt att främja sex och -kärleksliv mellan människor som förhoppningsvis kommer att leda till världsfred. Det enda lilla kruxet är att IT-forskningen inte har färdigutvecklat ”av och-på” inställningen för viagras flöde i kroppen. Kvinnor får förmodligen inga synliga ”men”, men vad som händer med männen kan man inte ens i sina vildaste fantasier föreställa sig.......

En annan bonus är att chipet hjälper oss, dels att förhöja koncentrationsförmågan, men också att förbättra minnet, eftersom det är kopplat till hjärnans egna nervceller i den delen av hjärnan som styr minnet – hippocampus. Fast det tycker jag verkar helt onödigt, eftersom vi ändå inte behöver minnas något själva längre. Det mest positiva med ett chip i hjärnan är ändå, att om du får problem, känner dig osäker på något, har frågor eller om du tror att din identitet eller bankkort m.m. äventyras, behöver du inte längre ringa runt till alla möjliga institutioner med långa telefonköer och bli kopplad fram och tillbaka mellan olika personer och svara på en massa irrelevanta frågor, nej, då är det bara att direktkoppla till kirurgen!

Vi kan förstås inte med säkerhet förutse vilka följder som den neuroteknologiska utvecklingen kommer att få, hur det påverkar vårt jag eller den fria viljan, vi kanske omvandlas till robotar? Så jag tror, rent ut sagt, att jag skiter i att operera in något chip i hjärnan. Nu skall jag, på helt eget initiativ, gå och titta på en konstutställning, fika med några vänner i vårskogen och avsluta kvällen med en pianokonsert.

Ha det gott i vårsolen och njut av naturen som som börjar spira av nytt liv igen!

Gun Friederici Svantesson 1 april 2015

www.forntid.nutid

www.worldwidewebb


Tomas Tranströmer

Den store och älskade världspoeten Tomas Tranströmer har lämnat jordelivet, men hans poesi lever kvar odödlig!

http://channel.louisiana.dk/video/tomas-tranströmer-music-says-freedom-exists#.VRbXDx6BbJw.link

”Allegro:

Jag spelar Haydn efter en svart dag och känner en enkel värme i händerna.

Tangenterna vill. Milda hammare slår. Klangen är grön, livlig och stilla.

Klangen säger att friheten finns och att någon inte ger kejsaren skatt.

Jag kör ner händerna i mina haydnfickor och härmar en som ser lugnt på världen.

Jag hissar haydnflaggan – det betyder: ”vi ger oss inte. Men vill fred.”

Musiken är ett glashus på sluttningen där stenarna flyger, stenarna rullar.

Och stenarna rullar tvärs igenom men varje ruta förblir hel.” Tomas Tranströmer


Vi får aldrig glömma! Never forget!

Imorgon tisdag den 27 januari 2015 är det 70 år sedan befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz.

Den 27 januari samlas människor i hela världen i en årlig manifestation.

Det är den Internationella Minnesdagen för Förintelsens offer, samma datum som koncentrationslägret Auschwitz befriades 1945.

Detta har blivit en dag för oss att tillsammans visa vårt engagemang för att bekämpa främlingsfientlighet, rasism och antisemitism.

Genom att vara med och ge minnesdagen uppmärksamhet, hjälper vi till så att Förintelsen inte kan glömmas bort. Vi behöver bli påminda om och om igen, för vi får aldrig glömma!

Hur kunde detta fruktansvärda ske?

”Lord, grant that I may seek to comfort rather than be comforted; to love rather than be loved”.

Mother Teresa.

 

Never forget!

 "Never forget!" Konstfoto efter en etsning.

never o ever! x(kopia)

Bild ur boken "Kunst hinter Stacheldraht".

never ever forget xy

Bild ur boken "Kunst hinter Stacheldraht".

bränd Bild ur boken "Kunst hinter Stacheldraht".

Den nyföddas skjorta

"Den nyföddas skjorta" Konstverk av Lenke Rothman

 

 

burning

 

 

förgätmigejjude

"Lidande jude" Torrpastell.

ruins (kopia)

Foto från Berlin 1950. 

Ett långsamt farväl (kopia)

"Farväl"RSS