Bloggkalender

«februari 2019»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728

PASSACAGLIA

Äntligen har jag kommit igång med mitt skapande, efter ett långt uppehåll på grund av en skada. Det känns härligt att måla igen och jag har återupptagit mitt tema "Passacaglia", där jag eftersträvar att förena forntid med nutid.

Häromdagen fick jag ett glädjande besked, att jag blivit utvald av juryn att deltaga på Väsby Konsthalls utställning 30x30, som pågår t.o.m. 29 nov. Det är med ett grafikcollage av just detta tema. Inspirationen hämtar jag från egyptisk forntidskonst, krokimodell och notbild ur tonsättaren Kurt Wiklanders Passacaglia. Med bild, pasigrafi' och poesi vill jag ge det förflutna en möjlighet att röra sig i nutid. Min ambition är att integrera mina konstnärliga erfarenheter i den forntida konsten och klassiska traditionen, utan att ta hänsyn till konventioner.

Genom alla tidsepoker har konsten varit en stor hjälp att följa människans utveckling och historiska skeenden. Alltsedan mänsklighetens begynnelse och långt innan skriftspråket var utvecklat, har människor förmedlat budskap genom bilder. Grottmålningar och även gravmålningar från Egyptens forntid vittnar om detta, och att bildspråket var en viktig del av kommunikationen mellan männsikor. Aristoteles citat: "Själen tänker aldrig utan en bild" är högaktuellt i vårt moderna samhälle, där vi ständigt möts av bilder. Skriftspråket har blivit en självklarhet att vi måste behärska för att kunna kommunicera, men jag tycker det är lika viktigt att utveckla och lära sig att behärska sitt bildspråk, som det är att lära sig skriva, läsa och räkna. Bilder ökar inlevelseförmågan och att lära sig att behärska sitt bildspråk leder till ökad självkännedom och personlig utveckling.

Planerar för en kursverksamhet våren 2010, "Konst i full frihet", där vikten läggs vid utvecklandet av det egna unika bildspråket. Att avväpna sig, spränga gränser som öppnar dörrar till att kunna släppa prestationskrav och spärrar, frigöra sig från konventioner och skapa på ett naturligt och frigörande sätt. Helt utifrån sina egna förutsättningar. Konst som skönhetsritual, där vikten läggs vid den känslomässiga tolkningen. Det skapade arbetet, det levda, finns bara till. Att bryta sig igenom till friheten, att skapa i det fria. Ännu bättre; att skapa i det fria och att ha brutit sig igenom skapandet till friheten! Genom skapandet kan vi förmedla våra tankar, känslor och ideer. Kreativiteten är en konkret drivkraft och min övertygelse är att den finns som ett naturligt medfött behov inom oss alla. Att skapa är vårt ursprungliga sätt att uppleva!

Om intresse finns av att delta på en kurs; välkommen med intresseanmälan.

Tveka inte att ta kontakt för att ställa frågor.

Konst och musik förenar människor över alla gränser!

Konsten är lika fri som det som rör sig i våra tankar!

 

Jag avslutar med min musikaliska dikt: Passacaglia.

 

PASSACAGLIA

 

Med en känsla av hänförelse, tar du mig med i dansen,

adagio tillbaka i tiden.

Mellan notsystem och legatobågar, förför du mig in i Passacaglia och frågar:

Får jag lov?

I dansens leggiero, till klingande toners variation,

bjuder du upp över trioler och kvintoler.

I samma ögonblick som du tar ton,

berörs jag av din lyriska passion.

Dansar över tangenterna i balans, med basmelodins crescendo vibrato uppstår,

i min djupaste inre dans.

Cantabilé, hör jag rytmen av mitt hjärta.

Med presto trillo upphör jordens dragningskraft,

jag svävar fritt, ali'bitum.

Dolce för du mig till loco.

Känner ditt portato inom mig.

Dansande sveps jag in.

In i ditt calando.

 

 

In i ditt calando


Ha det gott! Gun Friederici Svantesson

 

Krokidans

Krokidans. Imageon.

 


 
 
 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S