Bloggkalender

«februari 2019»
tiontofr
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728

Happy Hallowen!

Haunted hallowen gunfriedericisvantesson

 

Why does the night wind wail?

I'm running a way, right into the fail....

I'm lost in the haunted forest, with all the old oak trees; why, when I go through the shade they throw, runs a shudder over me?

I'm feeling a mortal fear, and hear a whisper in my ear.

Who is the haunted tree? The whisper says; Oh, set me free...

I'm getting weird, must find a place to hide, is it someone there, oh right beside?

I'm screaming in the night, staring in someones empty eyes.

The stars must be fooling me with lies.

Some thing is flying toward me.......is it a ghost or the moonlight I see?

Suddenly I hear a scary noise - it sounds: Booooooooo.......

That is a wonder, and without wonder the world is already known.

It's time to start praying a pray.

But they who doesn't believe in anything, who are they going to pray to?

 

Haunted

 

It's Hallowen again.....

 

ghost5

 


I will fly away!

Vi är inne i den mörka årstiden, med höst, regn och rusk, fast då tycker jag att det känns skönt att man kan kura skymning, tända levande ljus, njuta av favoritmusiken och vara inne med gott samvete. För mig innebär det mer till skapande. Att måla spontant till musik, som jag oftast brukar göra, ger mig nya bilder, oanade motiv, som jag ibland vågar ta tag i och arbeta vidare med. Här vill jag visa ett exempel på det, hoppas ni tycker det är intressant. Tveka inte att ta kontakt för information eller om du har några frågor. Du är också varmt välkommen att boka ett besök i "Konstnärslyan" hemma hos mig i Höviksnäs på Tjörn. 

Ha en riktigt skön och kreativ höst, stäng av TV:n, datorn och umgås med varandra!

Gun Friederici Svantesson

I will fly away I

Spontan teckning

 

I will fly away f

Färdig teckning. "I will fly away"!

 

Don't be afraid to fly

Var inte rädd för att flyga och träda in i landet där drömmar och visioner regerar!

 


Skepp i natten.

Skepp i natten.

Porträtt av ett skepp en stilla sommarnatt.

Skepp i natten 5

 

Skepp i natten 6

 

Skepp i natten 4

 

Skepp i natten 2

 

Skepp i natten 3

 

Skepp i natten 1

 

Skepp i natten 7

Skepp i natten. Konstfoto.

 

Några kolteckningar

tremastare kol

 

Skiss tre master

 

Teckning Göteborgs hamn

 

Teckning Göteborg


Intervju: "Jag halkade in på ett bananskal".

Stenungsundsposten - Nyheter

”Jag halkade in på ett bananskal”

TJÖRN: Redan som 16-åring fick Gun Friederici Svantesson upp ögonen för konsten. Inte anade hon då att det skulle dröja cirka 30 år innan hon skulle komma att studera konst på heltid. Idag är hon aktuell som inspiratör, kurshållare och utställare.

1b. Gun Friederici Svantesson  JA kopia

Konstnären Gun Friederici Svantesson uppfyllde sitt livs dröm när hon 2003 kom in på Dômens konstskola. Idag är hon aktuell som kurshållare och medverkar vid arrangemang som ”Pianokonsert med livepainting” tillsammans med tonsättaren Kurt Wiklander. I Höviksnäs på Tjörn har Gun sin ateljé. Foto: Jenny Andersson

På träterrassen utanför lägenheten i Höviksnäs möter konstnären Gun Friederici Svantesson upp. Hon strålar ikapp med vårsolen, medan hon välkomnande öppnar upp dörren till sitt hem som också fungerar som ateljé. På ena väggen hänger en stor tavla föreställande Käthe Kollwitz, en av Guns största konstförebilder. – Min mamma är från forna DDR och Käthe Kollwitz kom därifrån. Käthe är en av mina stora kvinnliga förebilder i konsthistorien.

”Måste skapa” Det var när Gun Friederici Svantesson var fem år som intresset för skapande började. – Det har bara funnits hos mig, jag måste skapa. Det är ett behov och mitt sätt att kommunicera, förklarar hon medan hon visar runt i lägenheten. Att skapa innebär inte bara att måla, utan också att skriva, fotografera, skulptera och att kombinera olika tekniker och medium. Ofta spontanmålar hon till musik. Förutom konsten har musiken funnits som en röd tråd genom livet. Under uppväxtåren introducerade Guns morfar henne för de stora klassiska mästarnas musik.

Geometriska former

När morfar dog överlämnade hennes mormor en skiva till Gun. En skiva som kom att betyda mycket för henne. – En dag när jag målade lyssnade jag på skivan och bara grät. Jag var helt uppe i sorgen. Men helt plötsligt kom tanken, hur ser den musiken ut? Genast dök geometriska former fram på målarduken. Geometriska former som även har dykt upp i andra sammanhang under senare perioder. – Just kopplingen mellan musik och färg är intressant. Färger sätter igång en process i hjärnan. Färger går inte att ta på, utan måste upplevas. Det som människan är mest enig om är värmen eller kylan i färgen. Till exempel blått som associeras till luft, hav, vatten och himmel.

Ville ägna livet åt konst

Det var redan när Gun som 16-åring besökte Valand, som hon bestämde sig för att på ett eller annat sätt ägna sitt liv åt konsten. Inte hade hon då en aning om att det skulle dröja 30 år innan hon skulle komma in på en konstskola. – Mina föräldrar tyckte att jag skulle utbilda mig till något ”riktigt yrke”. Så småningom fick Gun jobb i en butik där hon arbetade med blommor och blombinderi, ett sätt att skapa på som hon tyckte mycket om. Efter att ha bott i Partille flyttade hon till Svenshögen där hon gick med i Konst- och hantverksföreningen. Intresset för konst har alltid funnits runtomkring henne i släkt och familj. – Under uppväxten kände mina föräldrar en konstnär, min pappa var konstintresserad och min morfar var konstnär, han målade ofta med kol. En stor inspirationskälla har varit Arne Larzon som hjälpte Gun att utveckla grunderna i målarkonsten. Efter att ha gått ett flertal kurser hamnade hon så småningom på Bildverkstaden i Ödsmål. Då beslutade hon sig för att gå den tvååriga grund­utbildningen där. Parallellt med utbildningen jobbade hon heltid. Det blev en hektisk period i livet, men väl värt det. Under tiden på Bildverkstaden växte tanken fram att skapa ett konstverk på temat ”banan”. Tack vare bananverket kom hon in på Dômen konstskola 2003. – Jag brukar säga att jag halkade in på ett bananskal, skrattar Gun och tillägger: – När jag kom in på Dômen konstskola, uppfyllde jag mitt livs dröm. Många i Guns närhet reagerade på hennes val och menade att det var en vågad satsning. Gun fortsatte dock att studera två år på ”Grafiken” och ett år på ”Skulptur”.

Lustgården

I samband med sitt verk ”Lustgården” som blev antaget på Bohussalongen 2006 fortsatte banantemat. ”Lustgården” är ett collageverk inspirerat av Carl von Linné som hävdade att kunskapens frukt i Edens Lustgård inte var ett äpple utan en banan. Banantemat återkom inom konstprojektet ”Frisläppt” 2007 där Gun delade ut KRAV-bananer. Folk fick sedan skriva hälsningar på bananerna för att ge bort dem till vänner och familj. – Så mycket kärlek har jag aldrig upplevt på en och samma gång. Det kom fram så mycket budskap, menar Gun som är stolt över sin insats i Frisläppt-projektet.

Alla kan måla

Kärlek, natur och människoöden är alla inspirationskällor i Guns konstnärliga skapande. Hon experimenterar gärna med olika material. Under en längre period har hon bland annat arbetat med etsningar och imageon där ett av de senaste konstverken inspireras av egyptisk kultur och japansk vikning. Efter att ha medverkat vid ett antal utställningar är hon nu aktuell med kurser tillsammans med organisten, pianisten och tonsättaren Kurt Wiklander. Båda två framträder också i ”Pianokonsert med livepainting” där Kurt spelar och Gun spontanmålar. Även i kurserna används musik och måleri i kombination. Syftet med kurserna är att inspirera andra människor att upptäcka glädjen i att skapa och att arbeta med att bli av med alla prestationskrav. – Alla kan måla! Att skapa bilder är en befriande resurs som vi människor har men som vi tyvärr inte alltid använder. När man målar vet man inte alltid vad de ska bli. Låt bilderna komma och släpp loss fantasin, avslutar konstnär Gun Friederici Svantesson.

Jenny Andersson

jenny@orusttjorntidningen.se

japansk vikning artist book grafik

"Passacaglia" ett konstverk i flera olika tekniker, bestående av poesi blandat med bilder inspirerade av egyptisk kultur och sammanställda i japansk pappersvikningsteknik.

stenungsundsposten mamma

Tavlan "Mamma" är gjord i imageon, en speciell teknik för att konvertera ett fotografi till papper genom ett antal steg med etsningsteknik.

Stenungsundsposten skulptur

Gun Friederici Svantesson arbetar gärna med olika material och skulpterar bland annat månniskokroppar i miniatyr.


Recension: Fantastisk afton med improviserad musik och spontant måleri.

Recension

Orust Tjörn tidningen 9 april 2014

Fantastisk afton med improviserad musik och spontant måleri .

Pianokonsert med live- painting där musik och måleri kombineras i ”liveformat” är en relativt ny företeelse i Sverige, men däremot oerhört populärt i USA. Några som har tagit inspiration av detta sätt att arbeta är konstnären Gun Friederici Svantesson, Höviksnäs och tonsättaren och pianisten Kurt Wiklander, Munkedal. Tillsammans satte de upp en föreställning som bjöd på både sprakande färger, klingande pianospel och en del överraskningar. Gun Friederici Svantesson hälsade alla välkomna. Kvällen inleddes sedan med ett bildspel om livet, som handlade om hur fort allting rullar på. I den mörklagda salen enbart upplyst av projektorns projicerande ljus, fladdrade bilder förbi till den dramatiska inspelade orgelmusiken ”Scherzo ostinato”, skriven av tonsättaren och pianisten Kurt Wiklander. Plötsligt tog bild och musik slut och så tändes rummet upp och Kurt gjorde entré. Iklädd blå kavaj, gul skjorta och röda byxor började han och Gun diskutera kring temat färg. – Vad är egentligen färg? frågade Gun. Ett av svaren är att färg är något som inte går att ta på och som måste upplevas, liksom ljudet från musik, måste upplevas. Alla upplever både färg och musik på olika sätt och gör sin egen tolkning.

Musikstund

Kurt tog plats vid den svarta flygeln och inledde musikstunden med egna arrangemang av Evert Taubes visor. Först ut var ”Min älskling du är som en ros”. Efter detta följde ”Inbjudan till Bohuslän” och ”Fritiof och Carmencita” då genast publiken klappade med. Med skimrande sköna toner spelades även ”Så skimrande var aldrig havet”. Tre av Kurt Wiklanders egenkomponerade ballader spelades också. Den första balladen kallad ”Längtansfull” hade en dramatisk början som gick över i en böljande melodi med korta rullande avbrott. Nästa ballad som följde var mycket dramatisk och stormig. Den tredje balladen förblev något lugnare i sitt tempo och hade ett något annorlunda tonspråk som förmedlande en glittrande känsla. Musiknumret avslutades med några pianosviter över kända folkmelodier som ”Vallflickan från Mora”, gånglåten ”Mandom, mod och morske män” och kärleksvisan ”Allt under himmelens fäste”. ”Så vackert” och ”helt underbart” var kommentarerna från publiken.

Spontant

Det hade efter en stund blivit dags för spontanmåleri till musik. Med akrylfärger, penslar och vatten hade Gun laddat upp på bordet bredvid staffliet. Kurt improviserade i olika stämningslägen inspirerat av traditionellt klangspråk medan Gun spontanmålade. Publiken njöt i fulla drag av både det härliga måleriet och den ljuvliga musiken. Kurts pianospel varierade mellan alltifrån lekfulla melodislingor, till mystiska, kärleksfulla, dramatiska och folktonsinspirerade improvisationsstycken i verklig mästerklass. Allteftersom föreställningen pågick växte ett färgsprakande konstverk i akrylteknik fram. Motivet ändrades flera gånger på ett spännande sätt. Fler färger lades till, den ljusa duken förvandlades till något färgglatt, sprunget ur själva nuets ingivelse.

Började med kurser

Gun Friederici Svantesson bor i Höviksnäs på Tjörn, men har sina rötter i Partille. Därför valde hon tillsammans med Kurt att sätta upp pianokonsert med livepainting i Partille Kulturrum. Kurt Wiklander kommer från Göteborg men bor sedan över 15 år tillbaka i Valbo-Ryr i Munkedals kommun. Idén till föreställningen väcktes i samband med Gun och Kurts kurser i spontanmåleri till musik. Syftet med kurserna är att inspirera andra människor att upptäcka glädjen i att skapa spontant. Kvällen avslutades med Frédéric Chopins” Regndroppspreludiet” och Franz Liszts ”Ungersk rapsodi”. Sammanfattningsvis var det mycket spännande att se hur olika konstarter i form av måleri och musik tillsammans påverkar varandra och i samklang föder fram något nytt.

– Det är kul och spontant, det vi gör, kommenterade Kurt Wiklander.

Inspirationen och glädjen flödade och lämnade ingen oberörd efter föreställningens slut.

Jenny Andersson jenny@orusttjorntidningen.se

Orust Tjörn Tidningen onsdag 9 april 2014

jgd

Kurt Wiklander improviserade i olika stämningslägen medan Gun Friederici Svantesson spontanmålade.


Veckans konstnär på Konstkvarteret

Denna veckan har jag blivit utvald till veckans konstnär på Konstkvarteret,

ett av Nordens största internetgallerier.

Vad glad jag är över denna uppmuntrande nyhet!

Välkommen att se mina bilder på

Konstkvarteret!

 

Ha en riktigt skön och kreativ augusti!

Gun Friederici Svantesson

17338_1164225475428_4781659_n

Solrosor.

Oljemålning Gun Friederici Svantesson


Flower Power Fantasy

Flower Power Fantasy.

Beautiful Art photo, computer manipulated photos of flowers, by Gun Friederici Svantesson, artist.

We love flowers and we give flowers to show our love.

 

"When you take a flower in your hand and really look at it, it's your world for a moment.

I want to give that world to someone else.

Most people in the city rush around so, they have no time to look at a flower.

I want them to see it whethever they want to or not." - Georgia O'Keeffe -,

and so do I.

Welcome to my Flower-Power-Fantasy - garden!

Pink power Tulip

 

 Flower Power Fantasy är en serie med vackra foton på blommor som jag skapat

Konstfoton av med hjälp av datorn.

Orchidpower 1

Orchid Flower Power Fantasy

 

Orchidpower2

Orchid Flower Power Fantasy

 

orchidflowerpower

Orchid Flower Power Fantasy

 

rainbowros

Flower Power Fantasy Rose

 

Hibiskuspower

Flower Power Fantasy Hibiscus

 

Flower power fantasy

Orchid Flower Power Fantasy

 

 

Hi-power

Hi! -Power Flower Fantasy

fler bilder klicka här

 


Passacaglia - en musikalisk skulptur.

Passacaglia - en musikalisk skulptur.

Utifrån en notbild med handskrivna noter, till en "Passacaglia", de svarta mot det vita, de vackra orden – tilläggstecknen, skrev jag en dikt ”Passacaglia”. Jag ville gestalta den osynliga musiken tredimensionellt och skapade en skulptur inspirerad av känslan i dikten. De svarta mot det vita finns kvar, slingrande abstraherade noter, omdanade till en ny form, sammangjutna med varandra i tystnad.


Mäktig musik av Bach.

Den här mäktiga musiken fyller varje ben och ven, kroppen, hjärnan, hjärtat och själen till bredden!

This mighty music fills every bone and vein and the body, the brain, the heart and soul to the brim!

 

 


Bildkommunikation

Att kommunicera utifrån en bild är intressant och ofta blir det spännande berättelser. Bilder ger utrymme för individuella tolkningar oftast utifrån egna erfarenheter eller den situation man befinner sig i för tillfället. Man lär sig att förstå sig själv och andra bättre när man delar med sig av sina egna upplevelser, ger varandra nya perspektiv och infallsvinklar. Att sätta ord på något som vi egentligen inte vet vad det är, är att använda sig av den livsviktiga fantasin. Därmed blir utgångsläget något annat an det vi är vanda vid.

Improvisation

"Improvisation"

Live painting är att måla på offentlig plats inför publik. Målningen ”Improvisation” är en ”Live painting” skapad spontant till pianoimprovisationer. Den ställdes ut på Billströmska folkhögskolan i ett bildkommunikationsprojekt där eleverna fick skriva ord på vad de såg i bilden. Jag gjorde en sammanställning utifrån deras ord och upplevelser av vad de såg i bilden och det ledde till dessa två berättelser:

Berättelse 1:

Hoppar på spårvagnen med andan i halsen - ”Dörrarna stängs”! Jag hann, som vanligt i sista sekunden. Sätter mig ned bland en massa ansikten och tittar ut genom fönstret. Färgglada människor rör sig likt tecknade filmer på vägen som slingrar sig genom landskapet. De ser inte mitt ledsna ansikte, där tårarna rinner nedför kinderna. Inne i spårvagnen är det dämpade färger, dova och lugna. Jag gillar färgerna, de får mig att tänka på ”ansikte vispar blå”, så läckert! Vad jag har längtat efter denna spännande resa, en resa mot okänt mål. Mina vänner varnade mig för att resa med ”skräckens spårvagn” som den kallas för. Det finns ingen returbiljett, men jag måste resa, innan det är för sent.

Resan ger tid för reflektion. I fönstret speglar sig tre ansikten som bildar en geometrisk form. En triangel, treenighet eller en pyramid. Bredvid mig sitter en kvinna som ser ut som en egyptisk prinsessa. Hon har en väska i sitt knä, sydd som en orangefärgad regnbåge, och det sticker ut något ur den som liknar en kaktus. -Är du också på väg till palatset? frågar hon mig. -Va, vilket palats? svarar jag. -Ja, där det pågår en bal, säger hon då. Jag känner mig torr i munnen och tar fram min flaska med vatten och dricker. - Vill du ha? frågar jag ”prinsessan”? - Jag dricker aldrig vatten ur flaska, men tack i alla fall, får jag till svar. Jag är trött, lutar mig tillbaka och somnar.

Nästa: Drömscenario, säger den ekande rösten i högtalaren och får mig att vakna med ett ryck. Spårvagnen börjar sakta in och stannar. Vad tyst det blev. Här är fullt av sorgsna själar, lidande och tysthet. Fångar i det tysta. Plötsligt känner jag mig som en inföding i en jättesal, jag vill gå av! Dörrarna öppnas och jag kliver ensam ut på perrongen, trots att alla andra sitter kvar. Var är jag? Framför mig öppnas en dörr och jag kan inte låta bli att gå in. Därinne finns oräkneliga knappar på väggen, som leder till många våningar och olika rum. Jag befinner mig i en hiss, vad gör jag här? Dörren stängs och jag försöker öppna den, men förgäves. Ångesten kommer krypande, och känslan av att vara i ett fängelse gör sig påmind. Säger högt till mig själv: tappa inte fattningen, detta måste vara en mardröm! Det står något på knapparna, oj vad många: medvetandets nivåer, fängelset, trädgården, palatset – undrar om det är det palatset ”prinsessan” talade om? Himmel – låter bra, men hur tar man sig därifrån, jag är ju inte död.....än. Jag läser vidare: vägen till frälsning, sorg, ljus, hopp, drömmar, vemod, känslor, vatten – plötsligt blir jag törstig...längtan, kärlek, piano – piano, är det ett rum? Kärlek är väl bättre än piano? Kommer att tänka på tonsättarens ord: ”Musikens styrka är att den utan omvägar förmedlar direkta känslor”. Min längtan efter musik får mig att trycka på den knappen. Hissen börjar röra på sig, är det uppåt eller nedåt? Äntligen öppnas dörren och jag går ut.

Jag rör mig genom historia och känslor i ett ljust rum, en stor jättesal. Ögonen ser in i himlens ljus och hjärtat svarar: öppna dig. Kärleken sitter vid pianot och spelar. De fantastiska känsloladdade improvisationerna får mig att vakna upp ur mardrömmen. ”Dörrarna stängs” säger den ekande rösten i högtalaren. Jag tittar ut genom fönstret. Utanför svischar ett tåg förbi och vi närmar oss havet. I öppningen rör sig segelbåtar i dimman. Det är solnedgång.

Berättelse 2:

Ibland är livet fullt av hopplöshet. Här sitter jag förkyld och tittar ut genom fönstret och ser när tåget, som jag precis har missat, svischar förbi. Utan mig – sopa gay! Snyft, tårarna flödar och näsan rinner, jag får ångest! Nu blir det ingen bal i palatset, inte för min del i alla fall! Fast, vad gör väl det egentligen? De där melankoliska människorna dansar väl ändå bara omkring i sina ”medvetandets rörelser” och är säkert påtända allihop! ”Vägen till frälsning” kallar dom det, och har en god och en ond figur på varje axel! Nää....då är det väl bättre att sitta här som på en kaktus och lida i tysthet. Inte nog med det, nu regnar det också! Vemodet rullar in....... Landskapet förvandlas till geometriska former och trädgården hav, full med färgglada segelbåtar i dimman.

Allting börjar se luddigt ut - jag fattar ingenting! Jag ser in i ljuset uppe på himlen, det inger faktiskt en gnutta hopp - hoppsan, känslor! Hjärtat öppnar sig och längtar efter kärlek. Jag sätter mig vid pianot och spelar lugnt. Plötsligt, som i ett drömscenario, uppenbarar sig en stor orangefärgad regnbåge i solnedgången. Me gillar!

 

Detalj ur Improvisation

 

 

Detalj ur Improvisation

 

 

Detalj ur Improvisation

 

Detalj ur Improvisation

 

Allt är möjligt med fantasins kraft!

 

Gun Friederici Svantesson


Årets senaste trend – nakenyoga på målarkurs.

Häng med på en frigörande målarkurs och skapa i full frihet!

Här inspireras du till att släppa loss skaparkraften, bli av med prestationskraven och utveckla ditt eget unika bildspråk! Framförallt får du vara precis sådan som du är.

Vi startar med fika, presentation och en rolig inledningsövning med modellkroki.

Den mänskliga modellen är det bästa sättet att lära sig att se och förstå sammanhang.

Att skapa tillsammans stärker grupptillhörighet och gemenskap.

Här kastar vi av oss alla hämningar och kläder för att hänge oss åt ett nytt sätt att fokusera: avslappnande nakenyoga!

Detta hjälper till att bli av med osäkerhet, finna sig själv och sluta fred med sin kropp.

På denna kurs tillämpar vi ett helt nytt koncept, för när vi utövar nakenyoga är vi krokimodeller för varandra.

Vi övar på olika känslouttryck och att fånga en kropps rörelse.

”Människan är en rörlig arkitektur som dessutom kan förmedla känslor”.

Många människor har i dagens stressade samhälle lagt kreativiteten åt sidan, vilket leder till negativ stress som blockerar människan från att tänka fritt och utvecklas.

Att skapa är människans ursprungliga sätt att uppleva.

Vi behöver öka vår kreativitet och gå tillbaka till vårt nakna ursprung igen för att återfå harmoni och balans i livet.

När vi är nakna är vi alla lika och genom att kommunicera med sina kroppar, färger och varandras bilder, ökar förståelsen både om sig själv och andra.

Konst är bra för kropp och själ, stärker självförtroendet och ökar självkänslan!

Varmt välkommen att slänga av dig kläderna och vara med på en rolig och inspirerande målarkurs utöver det vanliga!

nakenyogakroki


Under ett tak som en vägg skymmer himlen.

Under ett tak som en vägg skymmer himlen.

 

Skriver med elekrificierad penna om samtidens främsta konstart.

Ovärderliga mästerverk,

skapade av den störste konstnären av dem alla.

Rörliga kommunicerande arkitekturer,

levandes i tickande tid som hackspettar på elstängsel.

 

Stresshormoner flyger ikapp med charterplanen

till bristningsgränsen.

Sväljer min sista stesolid med ett glas flödande liv,

i flytande väntan på svar från provlabbet.

Otjänligt på grund av förgiftning.

Likt doften av spirande blommor

sprider sig lukten av kopierade ägg som ruttnar.

 

Ekorrhjulen snurrar snabbare än ljusets hastighet,

i datorn myllrande av stjärnor.

Gnistrande ljusstrålar i avsaknad av sol,

lockar, spela vinn bli stormiljonär,

fastklibbad i misär, likt måsarna i oljespill.

Skaparkraften förtvinar av motvind

i fångarnas klagan.

 

Reklamgamen brännmärker själar,

konsumtionsindustrin är enorm.

I händerna på barn som svälter,

blir Omega3 till kapslad form.

Fattiga fiskares överlevnad stjälper.

Skuldkänslan irrar förvirrad i lyxvaran tid.

I en tid där ingen längre har tid.

 

Direktörens skrivbord sjuder av familjeliv,

inglasat med förgyllda ramar.

Lyckodrömmar krossas som bombade hus,

hundar ylar av ensamhet, grannarna klagar.

Pappa sitter på hemmet där gamlingar rosslar

om ladugårdsdörrens sakta förvandling

till glömska på hal is.

 

Gummiträdens mjölksaft stålsätts

för framfart på motorvägen,

blåögt stirrar miljöhoten på färden.

Dagisbarn växer upp i främlingars hand.

Stressade på löpande band,

skapar föräldrar iländernas kapitalvara:

lycka av metall.

 

Antivirusskyddade röster skickas via e-mail,

mellan vänner utan umgänge.

Magen mättas av varm energi,

smaksatt med microvågors friktioner.

Naturens gratisgym rymmer myteri,

trädkramares tystade visioner,

brända av livets elegi.

 

Fåglar flyger mellan asfalt och betong,

sjungande naturens symfoni i den grå dimman.

Öppna dörren människa i den sena timman!

Utanför skimrar en solnedgång.

 

isolnedgångutsikt

 

Om samtidens främsta konstart:

Homo sapiens.

Naturvårdare,

skapade till Guds avbild.

 

Med hopp om en bättre framtid.

© Gun Friederici Svantesson.

 


Minnesdag för Förintelsens offer 27 januari 2014.

Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, samma datum som koncentrationslägret Auschwitz befriades 1945. Detta har blivit en dag för oss att tillsammans visa vårt engagemang för att bekämpa främlingsfientlighet, rasism och antisemitism.

Fångar

Never Forget!

Vi behöver bli påminda om och om igen för vi får aldrig glömma! Hur kunde det ske?


For all mankind - Happy New Year!


TÄVLING

TÄVLING

EU ställer nya jämställdhetskrav mellan män och kvinnor.

Människan får inte ens kallas människa längre, eftersom namnet innehåller ordet ”män”, det kopplas till män, utan skall ha ett helt oberoende namn, därför utlyses en tävling för en ny benämning av människa. Vinnaren blir belönad med ett presentkort, värde 10 000 euro, för inköp av ”könslösa” kläder.

Projektbidrag skall beviljas alla skolor som inför en ”könslös” skoluniform, där pojkar absolut inte får använda slips och flickor i kjol är strängeligen förbjudet. Syftet är att ”vi skall börja med barnen i skolan och därmed också minska klyftan mellan rika och fattiga”! Vad har det med könslöshet att göra, undrar jag då?

Fast, vid närmare eftertanke, det är ju bra om alla ”tvåbenta varelser” får lika lön och rättigheter, och för klädindustrin är det ett ypperligt tillfälle att värna om miljöhotet och bara sy upp ekologiska kläder. Det besparar mångas ohälsa i andra delar av världen, och samtidigt ger köparen ett bättre samvete!

Eftersom jag längtar efter sol och värme hoppas jag på en riktigt fin ”könslös sommarklänning”!

Undrar hur den ser ut?

Jag som precis har börjat att planera för att erbjuda kroppsmålning på bl.a möhippor, roligt inslag på konferenser, fester m.m. för att använda den livsviktiga fantasin ännu mer.

Hur skall jag nu lösa detta problem, enligt de nya jämställdhetskraven, där det uppenbarligen inte får synas i offentligt sammanhang, att en xy är manlig och en xx är kvinnlig, eftersom modellen är naken?

En sökannons efter en levande varelse med kombinationen xxxy.kromosomer, kanske kan ge resultat?

I slutändan får jag nog använda mig av Alexander den store's lösning av denna ”gordiska knuten”, men då gäller det att den, ursäkta uttrycket, ”manliga lemmen” inte kommer emellan.....

1 april 2013

©Gun Friederici Svantesson

Aprilskämt


Efter stormen.

Min ambition var att måla en vacker skogsglänta. En kärlekshistoria i skogsstjärnan. Blåa toner, engelsk rött och andra hemligheter vaknade sällsamt upp på den vita duken. Skogstjärnor dansade som små saknader runt träden till sången upphängd i grenarna. Liknade små spöken. Nej, formationer av stjärnbilder och jag vände på duken. Fortsatte måla stjärnhimlen mellan upp och nedvända trädstammar. Kände ingen skillnad, allt var som vanligt, för allt är vad det inte är, som vanligt. Plötsligt halkade jag in i ovanliga skuggor och ovanliga talande träd. Skogstjärnorna har drunknat i den forna himlen, avklädd till en översvämmande vattenkälla, och skogsstigen är ett fuktigt minne. En gryningskänsla av stillastående, som ett fruset ögonblick, hänger i luften.  Efter stormen.

Efter stormen.

Efter stormen.

Oljemålning

Gun Friederici Svantesson


Frisläppt - en revy utan bojor! Orustrevyn 2012.

Orustrevyn är i full gång med årets revy "Frisläppt - en revy utan bojor".

Biljetterna är slutsålda men en extra föreställning är insatt

torsdagen den 9/2 kl. 19.00

Skynda att beställa om du vill se revyn!

Roliga bilder från genrepet:

http://www.orustteaterforening.se/Revybilder%202012.html

Affisch

Affisch Orustrevyn 2012

foto: Marie Söderström

layout: Gun Friederici Svantesson

Medverkande och övrig information följ länken:

http://orustteaterforening.se/


ÖPPET HUS & HUSKONSERT

Advent

Titta in på Öppet hus i Konstnärslyan

hemma hos mig, lörd. 3/12 - sönd. 4/12 kl. 11.00 - 21.00.

Då visar jag min konst och berättar om mina senaste bilder.

Har också en del tavlor och kort till försäljning.

På söndag, den 2:a advent, blir det HUSKONSERT

INGEMAR HEDVALL

konsertpianist från Göteborg

spelar för oss på mitt piano kl. 16.00 - 17.00 samt kl. 18.30 - 19.30.

OBS! Tyvärr inställt kl.16.00  Välkomna att lyssna kl.18.30!

Kom - lyssna på underbar musik, umgås och ha trevligt!

Jag bjuder på adventsfika.

Hjärtligt Välkomna!

Gun Friederici Svantesson

Kontakt: Mobil: 0761-881910

E-post: gunsvantesson@yahoo.se

Tid: 3/12  - den 4/12 kl. 11.00 - 21:00

Huskonsert: 4/12  kl. 16.00 - 17.00 samt kl. 18.30 - 19.30

Plats: Fågelkärrsvägen 4N Höviksnäs Tjörn

Karta: http://kartor.eniro.se/m/ayqlD

http://kartor.eniro.se/m/ayuBR

Angel


Jungfru Maria - hur såg hon ut?

Jungfru Maria - världens mest avbildade kvinna.

Moder till Jesus Kristus.

Hur såg hon ut?

Innehåll: Mina egna bilder och bilder ur konst historien. Målningar av okända och de stora mästarna:

Giotto, Bellini, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Jan van Eyck, S Boticelli, Sassaferatto,

Antonella da Messina.

Den första ikonen i bildspelet är från 6:e århundradet.

Ave Maria:

Digitalpiano: Ralf Olsson

Sång: Hanna Abramsson


GLAD PÅSK!


Till alla mina besökare och vänner:

En riktigt GLAD PÅSK!


Flying eggs over Easter bonfire.


Titel: Namnlös.

Namnlös.

Min senaste improviserade oljemålning, skapad till en lovsång; "Who am I"

Namnlös. Oljemålning på linneduk. Stl. 50x60.

 

Vill du lyssna på sången som den är målad till, klicka på länken:

http://youtu.be/VU_rTX23V7Q

 

 

Love & Peace

Gun

 

 

 

 


Nya regler för manliga krokimodeller.

NYA REGLER FÖR MANLIGA KROKIMODELLER.

Från och med idag införs en ny lag i Sverige,
gällande manliga krokimodeller.

Den manliga krokimodellen får inte längre visa den manliga lemmen,
utan den skall täckas med ett väl insynsskyddat tyg.
Detta för att öka jämställdheten med det täcka könet.

Den skall även tejpas fast mot kroppen som en garanti för att inte
riskera att perspektivet förändras från "groda till fågel", eller att det uppstår volymförändringar.
Ett beslut som fattats på grund av att anmälningarna ökat lavinartat om kvinnor som svimmat, när detta råkat hända, och riskerar att skada sig i fallet.

Förutom tyg kan även bananskal tillåtas, om man söker dispens,
och det är endast skal från KRAV-bananer som tillåts.

 

Lustgården beskuren

 

Bilden är beskuren från mitt verk "Lustgården"Etsuko Miura's dolls.

Etsuko Miura's dolls.

Väldigt länge har jag varit berörd, och även illa berörd av Etsuko Miuras dockor. Med sitt störande bildspråk, men så underbart gjorda, inspirerar de mig. Säga vad man vill om Etsuko Miuras dockor, de sätter igång känslor och tankar, minst sagt! Enligt min mening, är de utnyttjade, erotiserade, har anorektiska kroppar, förbrukade, upphittade och ihoplappade.

Etsuko Miura

Foto från internet av Etsuko Miuras docka.

Jag tycker så synd om dockorna att jag fick en idé, och målade av dem och placerade dem i en annan miljö. Som vanligt när jag skapar, så blev det något helt annat an vad jag hade tänkt mig.

Etsuko Miura beskuren

Foto från internet av Etsuko Miuras docka.

Etsuko Miura är en unik dockmakerska från Japan. Hennes dockor är inget för dem som tycker om söta och gulliga dockor. Det är ovanliga och slående dockor, som inte är lämpliga för barn. Det är handgjorda, vackert bräckliga dockor, som vittnar om en smärtsam verksamhet. Skräckdockor med mörka hjärtan i en leksakssjäl. Även om de är dystra, är de estetiskt tilltalande, enligt mitt tycke.

För den som inte känner till Etsuko Miuras arbeten, kan man gå in på http://dolly.vivian.jp/gsn_doll/ där finns det massor av bilder, om man hittar dem. Det gäller att söka med muspekaren och dyker den lilla handen upp så klicka där, du kommer alltid någonstans. Sidan är enbart på japanska.

 

Etsuko Miura

Etsuko Miura's dolls. Fotot hämtat på internet.

 

etsuko miuras doll

Min egen akvarell; "Etsuko Miura's doll".

 

Ha det gott i väntan på våren!

Gun

 

 

 

 

 

 

 

 


Fredrik Christianssons akvarellutställning: EXPRESSIO!

Hej!

 

Måste bara tipsa om konstnären Fredrik Christianssons fantastiska akvarellutställning i Gårda, Göteborg:

EXPRESSIO - Uttryck i stunden.

Fredrik Christiansson

Akvarell av Fredrik Christiansson, ingår i utställningen.

 

Fredrik Christiansson har en anmärkningsvärd uttrycksförmåga med laddad explosiv atmosfär!

Med sina akvareller låter han oss upptäcka spåren av moderna, estetiska, filosofiska och psykologiska tankesätt, som han på ett mirakulöst sätt abstraherar!

 

MISSA INTE DESSA VISUELLA MÖTEN!!

 

 

Adress till utställningen: GÅRDA. ÅVÄGEN 17 D. GÖTEBORG.

Öppet lördag 12/3 - söndag 13/3 mellan kl. 13-20.

Obs! Sista helgen!

 

Har ni frågor angående utställningen kan ni kontakta Fredrik Christiansson på tel: 0733-144536.

 

Ha det gott!

Gun Friederici Svantesson.


O helga natt.

Vilken härlig julafton vi fick i år! Det svenska landskapet är förvandlat till ett vitt, skimrande snöparadis!

Sitter här i lugn och ro och undrar som vanligt varför jag ätit för mycket av all den goda julmaten.

Julfesten är slut, julklapparna har delats ut, alla blev glada och jag nynnar fortfarande på julens sånger, under tiden som jag tittar på månens sken, denna "helga natt"........

 

 

Midvinterns köld är hård, nu tändas tusen juleljus och granen står så grön och grann i stugan.

O helga natt, tipptapp, tipptapp....

Nu står jul vid snöig port och barnens ögon stråla då, liksom stjärnor i det blå.

De komma från pepparkakeland där Staffan var en stalledräng och tomtegubbarna de slå i glasen.

Men det gör ingenting, för nu är eld uti vår spis, där finns julegröt och julegris

och mors grisar är vi allihopa.

Stjärnorna gnistra och glimma över stad och land ikväll, stilla natt, heliga natt, allt är frid.

Hosianna i höjden, Kristus till jorden är kommen, oss är en frälsare född,

och jag såg mamma kyssa tomten......

 

Önskar alla en god och fridfull fortsättning på julhelgen!

Glöm inte de ensamma och hemlösa, det finns alltid något man kan göra!


Ny oljemålning: "Den glömda staden"

 

Den glömda staden.


Skivsläpp av Jerusalems nya album She! 22 oktober 2010!

 

Jerusalem - en av de bästa rockgrupperna i världen,

släpper sitt nya album She fredag den 22:a oktober 2010!

Releasefesten sänds online på www.jerusalem.se

Missa inte denna stora händelse!

 

Klicka här för att lyssna på hela sången "Suddenly" från skivan She!

 


Höstkänslor

Höst

 

Kura skymning och tända ljus,

höstens färger glöder.

Löven dansar i vindens sus,

skrivandets hemlighet blöder.

 

Mystiskt regnigt mörkt och kallt,

livet viskar i dimmornas slöja.

Verkligheten smakar salt,

fryser, måste ta på mig en tröja.

 

Skuggor spelar pianots höst,

passerar en tid förgången.

Genomskinliga minnens tröst,

min själ befriar sången.

 

pianots höst

 

 

Här står jag nu med ögon slutna,

och en uråldrig längtan att känna lusten.

Ett stormigt leende från det förflutna,

vilda fåglar stiger mot luften.

 

Plötsligt

dyker solen upp och förgyller trädens krona.

 

Höstljus

 

Ha en riktigt mysig höst, med levande ljus, kreativitet och berättarkvällar.

Stäng av TV-n och umgås med varandra!

 

Höstkramar

 

Gun

 

HöstblomningMånadens bild

höstäpplen

 

ÄppleskördRSS